Ekonomija
CIJENE PORASLE ZA VIŠE OD 2 %

Špekulativni novac ponovno dolazi na tržišta nafte
Objavljeno 23. srpnja, 2019.
Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima za više od dva posto, zbog zabrinutosti da bi nakon prošlotjedne iranske zapljene britanskog tankera u Perzijskom zaljevu moglo doći do prekida opskrbe s toga za svjetske isporuke nafte važnoga područja.
Na londonskom je tržištu cijena barela u jutarnjoj trgovini porasla za 1,41 dolar ili 2,26 posto u odnosu prema prethodnom zatvaranju i iznosila je 63,88 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 1,13 dolara ili 2,03 posto višoj cijeni, od 56,76 dolara. U prošlom je tjednu cijena barela na američkom tržištu pala za više od 7 posto, a u Londonu za više od 6 posto.
Tenzije oko Irana "vjerojatno su podigle već visoku premiju zbog geopolitičkog rizika", navodi se u bilješci JBC Energyja. Iranska Revolucionarna garda priopćila je u petak da je zauzela britanski naftni tanker u Perzijskom zaljevu kao odgovor na britansku zapljenu iranskog tankeraprethodno u srpnju.
Taj je potez povećao strah od mogućih prekida opskrbe u Hormuškom tjesnacu na ušću u Perzijski zaljev, kroz koji prolazi oko petine ukupnih svjetskih isporuka nafte.
Rast cijena ublažen je viješću da je libijsko naftno polje Sharara, najveće u zemlji, u ponedjeljak nastavilo raditi s pola kapaciteta proizvodnje, nakon što je od petka bilo zatvoreno. To je prouzročilo gubitke u proizvodnji od oko 290.000 barela dnevno.
U međuvremenu su podatci od kraja prošlog tjedna pokazali da su isporuke sirove nafte iz Saudijske Arabije, najvećeg svjetskog izvoznika nafte, u svibnju pale na najnižu razinu u posljednjih godinu i pol.
Špekulativni novac vraća se na tržišta nafte kao odgovor na eskalaciju spora između Irana, SAD-a i drugih zapadnih zemalja uključenih u događaje u Perzijskom zaljevu, uz istodobne naznake pada ponude.Iranska otmica broda na najvažnijem plovnom putu svjetske trgovine naftom posljednja je eskalaciju u tromjesečnom sukobu sa Zapadom, koji je počeo nakon stupanja na snagu američkih novih i strožih sankcija Iranu, početkom svibnja.
Goldman Sachs u nedjelju je snizio svoju prognozu rasta potražnje za naftom u 2019. godini na 1,275 milijuna barela dnevno, navevši kao razlog slabu globalnu gospodarsku aktivnost.
Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) jutros izvijestila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u petak iznosila 62,93 dolara, što znači da je pala za 17 centi u odnosu prema prethodnom danu trgovanja. H
Možda ste propustili...

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

NAGLI PAD PROIZVODNJE U HRVATSKOJ

Naznake stabilizacije industrije u eurozoni

Najčitanije iz rubrike