Kultura
POČELA LIKOVNA KOLONIJA TVRĐA 2019.

Slikari tijekom ljeta izrađuju djela koja će biti darovana u humanitarne svrhe
Objavljeno 23. srpnja, 2019.

Deset je slikara iz Osijeka i okolice sudjelovalo na prvom druženju u sklopu Likovne kolonije Tvrđa 2019. Na najljepšoj terasi u osječkoj baroknoj jezgri s pogledom na Dravu i Baranju u posljednjih je deset godina sudjelovalo više od sto slikara i kipara iz Osijeka i okolice, brojnih slavonskih gradova te umjetnika iz cijele Hrvatske i regije.


Na prvom druženju ove godine, koja će potrajati vikendima do početka rujna, sudjelovalo je deset slikarica i slikara: Nives Trauber, Ria Trdin, Željko Ašperger, Zlatko Krstić, Rozvelt Kapović, Milan Šola, Darko Jovanović i Igor Vrandečić iz Osijeka te gosti Enver Rečica iz Valpova i Siniša Tešankić iz Ernestinova. Do kraja kolonije očekuje se sudjelovanje tridesetak slikara koji će izraditi pedesetak likovnih djela u različitim tehnikama crtanja i slikanja, a koja će, kao i svake godine, biti darovana u humanitarne svrhe.


- Sve dosadašnje kolonije imale su humanitarni karakter, a slike su darovane udrugama ili ustanovama za koje je Organizacijski odbor odlučio da trebaju i zaslužuju pomoć. Tako je potpomognuta osječka Pedijatrija, Udruga ‘Mogu‘, Dom za starije i nemoćne osobe u Divaltovoj ulici 2… Ove godine pozivamo udruge koje se brinu o potrebitima da se jave s detaljnim opisom za koje će svrhe koristiti darovane slike (aukcije, prodaja, uređenje prostora), a sve detaljne informacije o darivanju mogu se dobiti na mobitel 099 2344 140 - kaže organizator Kolonije Vrandečić.


Završna izložba, ovaj put zamišljena kao multimedijalni projekt, održat će se polovinom rujna. Uz sve likovne radove nastale na koloniji, glazbu uživo i mali gurmanski užitak, na terasi osvijetljenoj bakljama prikazat će se svi nastali radovi te projicirane fotografije sa svih dosadašnjih kolonija. Svečanost će se moći izravno gledati preko interneta.
- Izbor motiva, kao i uvijek, prepustili smo umjetnicima, a oni su za svoje nadahnuće uglavnom koristili svoje dosadašnje motive. Uz brojne osječke vedute, našle se tu i žuta podmornica, pa veliki oceanski kit, planine i proplanci te nekoliko apstrakcija - rekao je selektor Kolonije Darko Jovanović te dodao da zahvaljuje donatorima koji su, kao i svake godine, pomogli održavanju kolonije. Druženje sa slikarima i prijateljima Likovne kolonije Tvrđa 2019. nastavit će se do kraja ljeta.


Danijel Miklić
Završna izložba, ovaj put zamišljena kao multimedijalni projekt, održat će se polovinom rujna
Najčitanije iz rubrike