Kultura
U UMJETNIČKOM PAVILJONU U ZAGREBU

Bojan Šumonja: “Omnibus - skupna izložba jednog autora”
Objavljeno 23. srpnja, 2019.
Izloženo je 28 slika velikih formata nastalih u sedam mjeseci za prostor Paviljona

U umjetničkom paviljonu u Zagrebu tijekom ljetnih mjeseci, sve do 1. rujna, moći će se pogledati izložba "Omnibus - skupna izložba jednog autora" Bojana Šumonje, koja donosi njegov novi ciklus kojim u prepoznatljivom stilu i s dozom humora komentira život u današnjem društvu.

Izloženo je 28 slika velikih formata nastalih u proteklih sedam mjeseci za prostor Umjetničkog paviljona. Slike imaju filmsku poveznicu u narativnom smislu te u spominjanju likova iz crtića (Winnie the Pooh), glumaca (Buster Keaton), filmova (Konjuh planina, Duboko plavetnilo) ili kadrova (Bitka na Neretvi). Dio radova interpretira dijelove njegova prijašnjeg stvaralaštva.

"U filmskom i literarnom žanru omnibus označava jednu cjelinu sastavljenu od više dijelova povezanih glavnim glumcima, pričom ili vremenom, a i ovdje su sve slike na neki način povezane, koliko god bile različite", rekao je Šumonja uoči otvorenja izložbe. Kaže da je riječ o ciklusu koji povezuje dva paralelna smjera strategije suvremene umjetničke prakse - jedan briše razliku između života i umjetnosti, kao angažirana i konceptualna umjetnost, a drugi je zafrkantski, duhovit i ne obazire se toliko na društvenu stvarnost.

"Da ne ubacujem duhovite elemente, motivi na mojim slikama imali bi mnogo drukčiji utjecaj. Društvena zbilja nije obećavajuća u smislu pozitivne budućnosti, a ovako slike dobivaju drugi kontekst", ustvrdio je.

Kustos izložbe Mladen Lučić smatra da Šumonja više nego prije tematizira društvene i političke situacije, a radi to na skriven i izuzetno duhovit način, s pomoću likova iz crtanih filmova, malih životinjica koje su komentar zbivanja, dosadni faktori koji unose nemir u cijelu priču. Lučić kaže da je Šumonja ostao apsolutno vjeran svom prepoznatljvom sikarskom ductusu, sjajnom kolorizmu, odličnoj figuraciji i naraciji. "Njegov neprimjetan kontekst društvene kritike još je oštriji zato što ga ne želi aklamatično prikazivati, nego s izvjesnom dozom satire i duhovitosti pokazuje što misli o današnjem društvu", dodao je.

Kao jedan od primjera navodi autorov prvi ikad izloženi autoportret, a na kojemu "u borbenom gardu, kao da kaže - dosta je ekvilibriranja na žici, idemo u borbu, trebamo reći što nas muči i u kakvom društvu živimo."

Bojan Šumonja (Pula, 1960.) završio je srednju umjetničku školu u Puli, diplomirao na Accademia di Belle Arti di Venezia, Odjel skulpture u klasi prof. Tramontina 1984. Jedan je od osnivača Hrvatskog Društva likovnih umjetnika Istre. Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU) od 1987. Bio je član Vijeća za vizualnu umjetnost grada Pule, Istarske županije i Vijeća za vizualnu umjetnost pri Ministarstvu kulture RH. Jedan je od autora Istarske kulturne strategije. Član je HDLU Istre (Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Istre) i Umjetničke organizacije ROBOT, Pula, te umjetnički direktor galerije Poola u Puli.

Predstavljao je Hrvatsku na mnogobrojnim međunarodnim projektima i izložbama. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za svoj umjetnički rad. 2007. u izdanju HDLU-a Istre izlazi monografija o umjetnikovom radu čiji tekst potpisuje Igor Zidić. Radovi mu se nalaze u stalnom postavu Moderne galerije Zagreb, u fundusu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, Zavičajnog muzeja grada Rovinja, Obalnih Galerija u Piranu, te u mnogobrojnim područnim gradskim i privatnim zbirkama.

Nagrađivani umjetnik imao je dosad više od stotinu samostalnih i na dvjestotinjak skupnih izložbi u Hrvatskoj, Italiji, Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Luksemburgu, Portugalu, Švedskoj, Danskoj, Sloveniji, Srbiji, SAD-u, Tajlandu te Indiji.

Ema Nenadić
PROGRAM ZA DJECU
Na izložbi “Zbirka Kurjak’’, Umjetnički paviljon, počeo je s novim pedagoškim programom UP-a za djecu od prvog do petog razreda osnovne škole. Riječ je o edukativno-zabavnom razgledavanju izložbe roditelja s djecom, odnosno djedova i baka s unucima. Budući da je ovaj program naišao na lijep odaziv, nastavljen je i na izložbi Bojana Šumonje. Program će se provoditi prema ljetnoj shemi, od utorka do subote u 12 sati.

- Svake subote možete uživati na izložbi Bojana Šumonje uz zanimljivo vodstvo stručne osobe. Ovaj edukativno-zabavni program namijenjen je osnovnoškolcima od 1. do 5. razreda, kao i starijoj vrtićkoj dobi. Dajemo i 10 kuna popusta na cijenu pojedinačne ulaznice za djecu i odrasle u pratnji. Više na našoj web-stranici www.umjetnicki-paviljon.hr - poručuju iz Paviljona.
slike
IMAJU FILMSKU POVEZNICU
Možda ste propustili...

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

NAJPOPULARNIJA DRAMA FRANKA WEDEKINDA

“Buđenje proljeća” u Teatru &TD

Najčitanije iz rubrike