Mozaik
POČINJE MOTOVUN FILM FESTIVAL

Više od 100 filmova uz glazbu i edukaciju
Objavljeno 23. srpnja, 2019.
Popratni program Poljska u fokusu predstavlja novi val autora i autorica koji obrađuju brojne intrigantne teme u toj zemlji

Nakon mjeseci priprema, upalit će se projektori i počet će još jedna filmska čarolija na motovunskom brdu: danas počinje 22. Motovun Film Festival. U pet dana, od 23. do 27. srpnja, na motovunskom će brdu biti prikazano stotinjak filmova iz cijelog svijeta uz bogat popratni edukativni i glazbeni program, performanse i zabavne sadržaje. Kao i svih ovih godina, Motovun slavi slobodu i različitost uz dozu vedrine i humora.

Dobar primjer za to u ovogodišnjem posebno jakom programu je film "Podržite djevojke" ovogodišnjeg počasnog gosta Andrewa Bujalskog. Uz ovu humornu priču, koja okreće naglavce stereotipe o ženama u muškom svijetu, bit će izvan konkurencije prikazana još dva filma Bujalskog, nekadašnjeg studenta nedavno preminulog Dušana Makavejeva, kojemu će MFF odati posebnu počast. Naime, Festival će biti otvoren danas u 21h na Trgu odavanjem počasti Makavejevu, inače velikom prijatelju Motovuna, projekcijom slovenskog filma godine "Nikad više luzerica", pitka egzistencijalna slovenska komedija o izgubljenoj generaciji na pragu tridesetih, u režiji Urše Menart.

Karta više
Priču o ženskom strahu od neuspjeha u surovom korporativnom svijetu donosi austrijski film "Tlo pod nogama". Još je nekoliko filmova iz srednje Europe opterećene porastom ksenofobije i nacionalizma te tranzicijskim problemima. Među njima je sjajna slovačka drama "Nek bude svjetlost", koja dolazi s odličnim kritikama s festivala u Karlovim Varima, te latvijski film "Oleg", realistični prikaz života obespravljenih emigranata u zapadnoj Europi. Pričom o antisuperheroju film "Skakač" donosi kritiku korumpirane Rusije, a iz Švicarske dolazi "Nevinost", psihološka drama s elementima trilera na stalnoj granici između stvarnog i nadrealnog. Između psihološke drame i trilera vješto balansira i "Bijeli, bijeli dan", intrigantna priča s Islanda, a posebnu će pozornost izazvati bizarna crna komedija "Jelenja koža", o jakni koja njezina vlasnika nagovara na zločine.

Domaće boje brani dokumentarac "Tusta", o preminulom frontmenu grupe KUD Idijota, u režiji dugogodišnjeg člana motovunskog tima Andreja Korovljeva. Za svjetsku premijeru ovog filma već se traži karta više, a velik je interes i za "Dnevnik Diane Budisavljević", istinitu priču o humanitarki koja je spašavala djecu iz ustaških logora. Film nekadašnje motovunske suradnice Dane Budisavljević stiže s odličnim reakcijama s Pulskog filmskog festivala.

U ovom izdanju posebno je bogat program kratkih filmova, koji će se prikazivati u više termina nego prošlih godina. Trideset filmova u konkurenciji, osim pobjedničke titule, borit će se i za nominaciju za Europsku filmsku nagradu, čiji je partner od ove godine i Motovun Film Festival.

Popratni program Poljska u fokusu predstavlja novi val mladih i darovitih autorica i autora koji obrađuju brojne intrigantne teme u toj zemlji s rastućim konzervativizmom. Među njima je i zapaženi film "Nina" redateljice Olge Chajdas, koja tematizira lezbijsku ljubav. Programom Populizam za početnike MFF donosi britke dokumentarce o zemljama s rastućim populizmom, poput Mađarske, Poljske, Italije i Grčke. Tu će aktualnu temu festival obraditi i nizom performansa i uličnih akcija u kojima će sudjelovati umjetnici poput Siniše Labrovića i Rumene Bužarovske.

Odlična glazba
Osim Andrewa Bujalskog, u goste na Brdo filmova stižu i Wojciech Smarzowski, redatelj provokativnog poljskog filma "Kler", zatim islandski glumac Ingvar Sigurðsson, njegova makedonska kolegica Labina Mitevska, slovenska redateljica Urša Menart, srpski glumac i producent Uliks Fehmiu te niz filmskih autora iz Poljske. Poseban gost bit će snimateljski doajen Živko Zalar, ovogodišnji dobitnik nagrade 50 godina, u čiju će čast biti prikazan film "Već viđeno".

U Motovunu je nezaobilazan bogat glazbeni program u sklopu kojeg ove godine nastupaju Vojko V, Svemirko, Pankrti, Saša 21, Vlado Kreslin, Mario Kovač i Jeboton Ansambl. Uz nekoliko glazbenih filmova, posebna poslastica bit će zaboravljeni, pa nakon 40 godina pronađeni film "Ptica na žici: Leonard Cohen", koji će se prikazati na novoj lokaciji u hotelu Roxanich. Publiku očekuje i filmski kviz s Moranom Zibar, razgovori s gostima te razni zabavni sadržaji.

Motovun Film Festival od ove je godine i festival bez jednokratne plastike. Osim promoviranja čaša za višekratnu uporabu, u kampu će se, u suradnji s Greenpeaceom, održati radionica o životu bez plastike, a kuhar Goran Zgrablić vodit će tečaj kuhanja bez otpadaka.

Ulaznice za filmski program mogu se već nabaviti u pretprodaji. Osim pojedinačnih ulaznica, u prodaji je preko sustava KupiUlaznicu.hr. Večernji komplet ulaznica za večernje filmske projekcije po cijeni od 300 kuna. U ponudi su, također preko KupiUlaznicu.hr, i autobusne karte za prijevoz do Motovuna i povratno do Zagreba.

Tanja Kvorka
RASPORED PRVI DAN
I drugi film prvog dana dolazi iz regije te uz ženski potpis redateljice Teone Strugar Mitevske. Makedonska crna komedija “Bog postoji, njeno ime je Petrunija” na Brdo filmova dolazi ovjenčana Zlatnom arenom za režiju manjinske koprodukcije na netom završenom Pulskom festivalu.
ulaznice
300 KN KOŠTA KOMPLET ZA PROJEKCIJE
Možda ste propustili...

DANAS ISPRED PRODAVAONICE GRAMOFONSKIH PLOČA VINYLMANIA

Record Store Day 2024. u Osijeku

Najčitanije iz rubrike