Novosti
ODABIR OVISI O RESORU

Vlada još traži pravu osobu za povjerenika
Objavljeno 22. srpnja, 2019.
Novi hrvatski član Komisije odigrat će veliku ulogu u našem predsjedanju EU-om nagodinu

Dok je Slovenija već najavila koji bi resor u novoj Europskoj komisiji željela te čak izišla s kandidatom za svog novog povjerenika u EK-u, u Hrvatskoj se o mogućem resoru i imenu još uvijek samo nagađa. Slovenci su zainteresirani za resor proširenja, što je još početkom mjeseca najavio i njihov premijer Marjan Šarec, objasnivši kako poznaju prilike na zapadnom Balkanu te da tu mogu dati i svoj najveći doprinos. Upravo je u tome smjeru Šterc i izrazio očekivanja od nove Komisije na aktivnostima širenja Europske unije i na zapadni Balkan. Slovenski veleposlanik i karijerni diplomat Janez Lenarčič, koji trenutačno obnaša dužnost šefa stalnog predstavništva Slovenije pri EU-u i nestranački čovjek, kandidat je za povjerenika u Europskoj komisiji.

Premijer Andrej Plenković još uvijek taji svoj izbor jer zasigurno želi dobro odvagnuti i odabrati resor koji bi Hrvatskoj najviše odgovarao, a onda i prikladnu osobu koja bi to mogla odraditi na najbolji mogući način. Da će se njegovo mišljenje, pa i želje, zasigurno uvažavati, najbolje potvrđuje uloga koju je imao u pregovorima oko izbora čelnika Komisije i drugih europskih institucija. Nije nevažna činjenica da je pred Hrvatskom predsjedanje Vijećem Europske unije te bi upravo ta osoba imala važnu ulogu u cijelom tom polugodišnjem procesu. Ne treba smetnuti s uma i da Plenković želi osobu koja će na mjestu povjerenika Komisije ostaviti dublji trag i odigrati bolju ulogu od sadašnjeg povjerenika za međunarodnu suradnju i razvoj Nevena Mimice (SDP). To više što je percepcija o dosadašnjem hrvatskom povjereniku u Europskoj komisiji kod nas bila posve blijeda. U široj hrvatskoj javnosti nije se ni znalo čime se bavi, osim da za to prima plaću od oko 23 tisuća eura. Da takvu percepciju nemaju samo "obični" građani, potvrđuje i istraživanje koje je početkom ove godine, uoči europskih izbora, provela agencija Burson Cohn & Wolfe (BCW), u suradnji s mrežom Euractiv.com kao medijskim pokroviteljem projekta, a kojim se predstavila ocjena dosadašnjeg mandata sada već bivše Europske komisije. U istraživanju je sudjelovalo gotovo 1800 sudionika diljem Europske unije, redom predstavnika poduzetništva, politike, korporacija, medija, nevladinih udruga, savjetničkih tvrtki te sveučilišta. Titula najuspješnije povjerenice Europske komisije pripala je Margrethe Vestager, koja se tijekom mandata posebno istaknula kao "čvrsta ruka" koja se oštro suprotstavila tehnološkim divovima poput Googlea i Amazona, obranivši pritom europske potrošače i interese EU-a. Nažalost, s dijametralno suprotne strane, uz mađarskog povjerenika Tibora Navracsicsa, zaštitno lice obrazovanja, a time i programa Erasmus+, koji je osvojio samo 19 posto podrške ispitanika, i naš je povjerenik Neven Mimica, koji je dobio 20,6 posto podrške.

Tomislav Prusina
23

tisuće eura iznosi mjesečna plaća povjerenika u Europskoj komisiji
KANDIDATI ŠUICA, BOŽINOVIĆ, MARIĆ..?
Prema pisanju pojedinih medija, najviše šansi za položaj povjerenika ima Dubravka Šuica, ali spominju se i imena ministara i potpredsjednika Vlade Davora Božinovića i Zdravka Marića. Tko će stvarno dobiti priliku za nastavak svoje poslovne karijere na jednom od najatraktivnijih mjesta, ovisit će i o resoru koji Hrvatska dobije. Hoće li možda netko samo naslijediti Mimicu ili će nas dopasti resor financija, treba pričekati. Premda se spominje i rok od dva-tri dana, navodno je krajnji rok ipak listopad ove godine.