Novosti
SPOR U BIH ZBOG PELJEŠKOG MOSTA

Dodik: Ako me Komšić i Džaferović preglasaju, ponovo ću uložiti veto
Objavljeno 21. srpnja, 2019.

Vezani članci

KOMŠIĆ I DŽAFEROVIĆ TRAŽE OD HRVATSKE ZAUSTAVLJANJE GRADNJE MOSTA

Dodik kreće u blokadu zahtjeva za pokretanje tužbe zbog Pelješkog mosta

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik izjavio je da će ponovo uložiti veto i zatražiti poništavanje odluke pred Narodnom skupštinom Republike Srpske ako ga druga dva člana državnog vrha, Željko Komšić i Šefik Džaferović, preglasaju o Pelješkom mostu, te se zauzeo za dijalog s Hrvatskom radi rješavanja otvorenih pitanja, a ne za otvaranje novih konflikata.

"Ako ponovo budem preglasan, a Šefik Džaferović i Željko Komšić ponovo kreiraju određene zaključke vezano uz Pelješki most, opet ću pokrenuti vitalni interes", rekao je Dodik, a u nedjelju prenose tiskani mediji u BiH.

Narodna skupština Republike Srpske prošloga je tjedna dvotrećinskom većinom poništila odluku Komšića i Džaferovića nakon što je Dodik uložio veto na njihov zahtjev da se zaustave radovi na Pelješkom mostu i dogovori razgraničenje između BiH i RH na moru, te su u suprotnom najavili pokretanje međunarodne tužbe. Dodik je objasnio kako će druga dva člana Predsjedništva, hrvatski Željko Komšić i bošnjački Šefik Džaferović, vjerojatno pokušati naći način kako bi pak poništili odluku Narodne skupštine Republike Srpske o zaštiti vitalnog entitetskog interesa u vezi s gradnjom Pelješkog mosta. Dodao je kako sva otvorena pitanja s Republikom Hrvatskom treba rješavati, ali bez konflikata i uvjetovanja kao što to traže dva kolege. "Nisam protiv toga (razgovora), ali da to bude dio napora koji će ići za dogovorom, a ne za pravljenjem novih sporova koji će trajati desetak i više godina", rekao je Dodik.

Komšić, koji je u Predsjedništvo BiH izabran za hrvatskog člana Predsjedništva, uz dominantnu potporu bošnjačkih birača i preglasavanje Hrvata, najavio je, nakon što je preuzeo osmomjesečno predsjedanje Predsjedništvom BiH, kako će na svaki mogući način tražiti da se provede razgraničenje na moru između BiH i Hrvatske te da će inzistirati na pristupu BiH otvorenome moru.

Komšić je u petak rekao da će ustrajati na rješavanju granice na moru s Hrvatskom te da bez dogovora o tome neće biti pregovora o rješavanju bilo kojeg drugog otvorenog pitanja u odnosima između dvije zemlje. Komšić u priopćenju kaže da će na tome raditi sukladno s ustavom BiH, koji kaže da će BiH poduzeti “sve mjere koje se tiču zaštite državnog suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i međunarodno-pravnog subjektiviteta”. H
Željko Komšić je najavio da će inzistirati na pristupu BiH otvorenome moru
Možda ste propustili...

BILJANA BORZAN: IDUĆI MANDAT BIT ĆE POSVEĆEN IZJEDNAČAVANJU NEJEDNAKOSTI

Picula na posljednjem mjestu SDP-ove koalicijske liste za Europski parlament

“PROBLEM S OSOBNIM ISKAZNICAMA JE U DOMENI MINISTARSTAVA”

Izbori prošli regularno, ponavljaju se samo na dva biračka mjesta