Novosti
BOSANSKI SRBI ZAPRIJETILI

Planiraju onemogućiti proslavu livanjskog HDZ-a
Objavljeno 22. srpnja, 2019.
Bosanski Srbi najavljuju kako će "pod svaku cijenu" onemogućiti proslavu 24. obljetnice oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara, općina s većinskim srpskim stanovništvom koje teritorijalno pripadaju Kantonu 10 u Federaciji BiH, a koju priprema HDZ Livno. Taj kanton nazivaju i Livanjskim kantonom, jer ga čine grad Livno i još pet općina. Prema zamisli inicijatora i organizatora, proslava bi se trebala održati uz vojne počasti i u nazočnosti visokih gostiju 28. srpnja prvo u Bosanskom Grahovu, dan kasnije u Glamoču, a središnji će skup biti u Drvaru 13. rujna.

Beogradska Politika piše kako inicijativu livanjskog HDZ-a Srbi iz Kantona 10, "među kojima dominiraju povratnici, protjerani tijekom agresije hrvatske vojske na zapadnokrajiške općine u ljeto i jesen 1995., smatraju sramnom i ponižavajućom i spremni su suprotstaviti se njezinoj realizaciji" te pitaju organizatore "od koga su oni oslobodili Bosansko Grahovo, Glamoč i Drvar, koji je do 1995. bio gotovo sto posto srpski grad." Goran Broćeta, srpski zastupnik u federalnom Domu naroda, koji živi u Drvaru, kaže kako je zamisao "takozvanih osloboditelja najveća uvreda" za sve Srbe povratnike u te tri općine i u njima Srbi "ionako jedva sastavljaju kraj s krajem zahvaljujući upravo politici koju vode ti isti osloboditelji i njihovu odnosu prema većinskom srpskom narodu."

"Dosta je gaženja preko Srba povratnika... Spremni smo organizirati kontraprosvjede ako dođe do obilježavanja stravičnog i nezapamćenog progona srpskog stanovništva. Potporu ćemo zatražiti i od Republike Srpske i Srbije", kaže Broćeta. M.F.
Možda ste propustili...

PROJEKT DOLINA VODIKA SJEVERNI JADRAN

Od 2028. godine stizat će 5000 tona vodika

GLOBALNO ISTRAŽIVANJE U 20 ZEMALJA SA 60 POSTO SVJETSKE POPULACIJE

Svijet je u devet godina postao liberalniji, premda i pesimističniji