Novosti
NOVI USPJEH HRVATSKIH GIMNAZIJALACA

Dvije bronce na Biološkoj olimpijadi
Objavljeno 21. srpnja, 2019.
Hrvatski gimnazijalci osvojili su dvije brončane medalje na prestižnom natjecanju mladih biologa iz 75 zemalja cijelog svijeta, na 30. međunarodnoj biološkoj olimpijadi, održanoj u Szegedu u Mađarskoj.

Četveročlani tim učenika ove je godine drugi put predstavljao Hrvatsku na Međunarodnoj biološkoj olimpijadi (International Biology Olympiad) te osvojio dvije brončane medalje. U natjecanju su sudjelovali učenici Olga Jerković Perić (XV. gimnazija Zagreb) i Petar Škrobo (Gimnazija M. A. Reljkovića Vinkovci), koji su osvojili brončane medalje, te Mia Crnogaj (XV. gimnazija Zagreb), koja je osvojila priznanje za postignuti rezultat, i Elizabeta Gegić (XV. gimnazija Zagreb), koja je također imala izvrstan uspjeh na natjecanju, izvijestila je u nedjelju koordinatorica IBO-a za Hrvatsku Andreja Lucić. Na natjecanje su putovale i mentorice, dr. sc. Andreja Lucić i dr. sc. Petra Cvjetko, koje su sudjelovale u odabiru učenika te zajedno s kolegama, djelatnicima i studentima Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, pripremale učenike za natjecanje. Međunarodna biološka olimpijada natjecanje je učenika srednjih škola u znanju i rješavanju složenih problema u biologiji. Na ovogodišnjoj Olimpijadi sudjelovalo je oko 300 učenika iz 75 zemalja cijelog svijeta.

Učenici su prvog dana natjecanja rješavali četiri praktična zadatka koja od njih iziskuju spretnost u eksperimentalnom radu, preciznost te matematičku i grafičku pismenost i znanstveni pristup u rješavanju problema i interpretaciji rezultata. Drugog dana natjecanja učenici su rješavali dva teorijska testa u trajanju od tri sata, tijekom kojih je potrebna usredotočenost u rješavanju složenih zadataka iz različitih područja biologije te kreativnost u interpretaciji. H
Medalje su osvojili učenici Olga Jerković Perić (Zagreb) i Petar Škrobo (Vinkovci)
Možda ste propustili...

PRVI KRUG PREGOVORA O SASTAVLJANJU HRVATSKE VLADE

DP: Razgovori su konstruktivni, a od načela ne odustajemo

LISTA DVANAEST STRANAKA PREDVOĐENIH IDS-OM

Ideja okupljanja stara dvije godine