Regija
PUCALE PUŠKE, KUBURE, TOPOVI

Vinkovcima prodefilirale povijesne postrojbe
Objavljeno 21. srpnja, 2019.
VINKOVCI - U organizaciji Povijesnog i športskog društva Hrvatski sokol Vinkovci, a u povodu Dana grada, u pješačkoj zoni na Trgu bana Šokčevića u subotu predvečer okupili su se članovi povijesnih hrvatskih postrojbi na oduševljenje brojnih Vinkovčana i njihovih gostiju. Sudjelovale su povijesne postrojbe Društvo sveti Grgur iz Požege, Keglevićeva straža iz Kostela, Križevačka djevojačka straža, Vojno-povijesna postrojba Serežani iz Županje, 10. satnija iz Ivanić Grada, Gradska straža Požega i domaćini - Garda Hrvatskog sokola iz Vinkovaca. U mimohodu su prošli središtem najstarijeg europskog grada, a potom su njihovi zapovjednici predali prijavak vinkovačkom gradonačelniku Ivanu Bosančiću.

- Ovo je jedan jako lijep i atraktivan događaj u organizaciji vinkovačkog Hrvatskog sokola, čiji članovi, odjeveni u povijesne odore, prate sva događanja u našem gradu i aktivni su u protokolima obilježavanja raznih obljetnica. Prilika je ovo za građane da se dijelom vrate u prošlost i vide dio hrvatskog povijesnog naslijeđa. Zahvalio bih članovima gostujućih postroji, koji su ovom prigodom došli u naš grad - rekao je Bosančić.

Za mnoge je najatrakivniji dio smotre bio prikaz uporabe tradicionalnog oružja i oruđa, puški, kubura i topa, čiji su snažni pucnji odjekivali gradskim središtem. M.F.
Najčitanije iz rubrike