Regija
UTEMELJITELJ ŽUPE BELIŠĆE

“Ledolomac” fra Bernard slavio je dijamantni jubilej
Objavljeno 22. srpnja, 2019.
Fra Bernard Rubinić proslavio je dijamantni jubilej - 60. obljetnicu svećeničkog ređenja
BELIŠĆE/KOTARI - U župnoj crkvi svetog Leonarda u Kotarima pokraj Samobora fra Bernard (Ivan) Rubinić, redovnik i svećenik Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša, proslavio je nedavno dijamantni jubilej - šezdesetu obljetnicu svoga svećeničkog ređenja. S njim su koncelebrirali provincijal fra Ivo Martinović, dekan Samoborsko-okićkog dekanata preč. Davor Štuljan, domaći župnik preč. Darko Banfić, te brojni svećenici i vjernici, prenosi Župa Belišće izvješće fra Zvonimira Brusača.U uvodnoj riječi na euharistijskom slavlju, fra Bernard Rubinić, kojeg u Belišću drže utemeljiteljem njihove župe, istaknuo je kako počinje svetu misu zahvalnicu za šezdeset godina svojega svećeničkog djelovanja u sedam župa u domovini i inozemstvu za vjernike tih župa, žive i pokojne, za hodočasnike na brojnim hodočašćima koje je vodio i za sve one koji su ga pratili i pomagali mu na redovničkom i svećeničkom putu, počevši od njegovih roditelja. Posebno se prisjetio trinaestorice pokojnih svećenika s kojima je bio zaređen u zagrebačkoj katedrali na svetkovinu svetih apostola Petra i Pavla 1959. godine.

- Moje je svećeničko djelovanje bilo radosno služenje. O tome govori i tekst na spomen-sličici ovog jubileja: "To sam vam govorio da moja radost bude u vama i da vaša radost bude potpuna (Iv 15,11)" - istaknuo je fra Bernard.

Provincijal fra Ivo Martinović je u homiliji, između ostalog, rekao: "Za navještaj evanđelja Bog bira obične ljude, po svojim, ne po našim mjerilima, ali ih ispunja svojim Duhom, svojom snagom da mogu činiti velika djela. Slavimo šezdeset godina svećeničkog rada jednoga običnog svećenika, fra Bernarda. On je živio za Boga i ljude. Nije imao nešto posebno, svoje, što je promicao. Svaki svećenik s oltara, svojim životom i pastoralnim djelovanjem čini ono što je Božje, bez obzira sviđa li se to ljudima ili ne, prihvaćaju li to ili ne… Svaki svećenik želi usmjeriti ljude k Bogu, vječnosti, vječnom zajedništvu s Bogom. I ako bismo fra Bernarda definirali u jednoj rečenici, onda bi to bilo: on je svećenik i redovnik, fratar koji radosno pokušava slijediti Isusa Krista pokazujući ljudima da ih Bog ljubi."

Iz Grada Belišća navode da će Belišće uvijek pamtiti svoga fra Bernarda kao onoga koji je udario temelje župi. Zbog svoga neodustajanja i odlučnosti, fra Bernard Rubinić uspio je sagraditi crkvu, dobiti naziv "ledolomca" te stoga župa danas živi i razvija se, a Belišćani su ga u zahvalu za sve što je učinio proglasili počasnim građaninom Belišća.

Lidija Aničić
Fra Bernard zbog svoje je ustrajnosti u za Crkvu teškim vremenima dobio naziv “ledolomca”
U Belišću kada nije bilo lako biti vjernik
Iz Belišća je na svetoj misi nazočio gradonačelnik Dinko Burić, koji je fra Bernardu zahvalio za “trag koji sjaji” koji je ostavio u Belišću. “Od sedam župa u kojima ste djelovali jedna je, vjerojatno, na poseban način obilježila Vaše svećeničko djelovanje, a to je stvaranje Crkve u Belišću. U vrijeme kad ste prije više od pedeset godina došli u Belišće, nije bilo lako biti vjernik, a kamoli svećenik. Vi ste, barem što se Belišća tiče, išli svojom, jedinstvenom stazom i ostavili trag, neizbrisiv trag”, poručio je u svojoj čestitki prvi čvojek Belišća.
Možda ste propustili...

U UTORAK OD 16 DO 18 SATI

Darivanje krvi u OŠ Petrijevci

DO VALENSA I IZ OSIJEKA I SL. BRODA

Vikend uz glazbu, craft pivo, stare vinile, stripove

Najčitanije iz rubrike