Regija
ZAKLADA NAGRAĐUJE NAJBOLJE

Odlikaš Fran Bukulin će na dva tjedna u L.A.
Objavljeno 22. srpnja, 2019.
“Znanje vam nitko ne može oduzeti”, često su govorili moji roditelji - kaže Vinkovčanin Fran, budući student medicine
VINKOVCI - Zaklada "Hrvatska za djecu", neprofitna organizacija koju je 2008. osnovala Republika Hrvatska i financira se iz prihoda od igara na sreću, i ove godine nagrađuje marljivost, trud, ambiciju i ulaganje u vlastiti razvoj i znanje pa je odabrala maturanticu iz Pule, Draženu Kelava, i maturanta Frana Bukulina iz Vinkovaca, koje će povesti na dva tjedna u Los Angeles. Uvjet su bile odlične ocjene i da su primali stipendiju Zaklade, a između stotinu kandidata iz cijele Hrvatske najveće preference imalo je njih dvoje.- Željeli smo tim mladim ljudima poslati poruku da se trud i rad prepoznaju i nagrađuju te da je stjecanje znanja i vještina neprocjenjiv životni kapital. Prepoznali smo najambicioznije među našim stipendistima te na temelju njihovih motivacijskih pisama, ocjena i rezultata s državne mature odabrali Draženu i Frana - kaže Renata Gubić, upraviteljica Zaklade, dodajući kako će biti svojevrsni ambasadori Zaklade i svoje domovine.

Fran Bukulin (19) nakon osnovne škole upisao je vinkovačku Gimnaziju Matije Antuna Reljkovića, koju je završio s najvišim ocjenama, i upisuje Medicinski fakultet u Osijeku.

- Srednja mi je škola bila pozitivno iskustvo uz najbolje nastavnike koji su mi uvelike pomogli pri upisu na željeni fakultet jer su me besprijekorno u četiri godine pripremali za državnu maturu. Najdraži predmet bila mi je biologija, ali volio sam i geografiju kod moje razrednice, koja je taj predmet učinila jako zanimljivim. Cijelu školsku godinu marljivo sam i ustrajno pripremao izborne predmete biologiju, kemiju i fiziku, koji su mi bili neophodni za upis na medicinu. To mi je bila jedina želja i jedni izbor, jedino mjesto gdje sebe vidim. Uzor su mi bile dvije starije sestre, koje su pri kraju svojih studija. Od prvog dana gledajući njih kako neumorno uče i trude se, shvatio sam da rezultati ne izostaju pa sam i ja odlučio krenuti istim putem. Medicinu mi je približila starija sestra Anamaria, koja je na petoj godini ovog studija. Pričala mi je koliko je to humano zvanje i kolikim ljudima možemo pomoći u zdravlju te dati nadu kada su najranjiviji. To je temeljna ideja koja je motivirala moju želju za ovim fakultetom. Misao vodilja s kojom su nas upoznali naši roditelji bila je stjecanje znanja i rečenica koju bih često slušao tokom svog školovanja bila je "Znanje vam nitko ne može oduzeti", i toga sam se čvrsto i držao - kaže Fran. Dodaje kako drži da su ga upravo njegov odličan prosjek na završetku četvrtog razreda gimnazije, 5,00, kao i uspješno riješena državna matura, odveli u izbor za odlazak u SAD prema natječaju Zaklade "Hrvatska za djecu", koja stipendira učenike Hrvatske koji postižu odlične rezultate.

Fran se ugodno iznenadio kada je dobio vijest kako je upravo on izabran za put u Ameriku jer je mislio kako u Hrvatskoj ima puno odličnih maturanata i teško da će baš njega odabrati. Zahvaljuje Zakladi što mu je pružila priliku da obogati svoje životno iskustvo.

Miroslav Flego
Uzbuđen sam, bit će to putovanje iz snova
- Danas, kada znam da putujem za Ameriku, ne mogu opisati osjećaj uzbuđenja i iščekivanja. Putovanje je planirano za kraj kolovoza i bit ću smješten u obitelji istaknutoj u iseljeničkoj zajednici. Najviše se radujem što ću posjetiti znamenitosti na koje ljudi pomisle kada im kažete Los Angeles. Neke od njih su Venice Beach, Hollywood Walk of Fame, Griffith Observatory, uslikati se ispred natpisa “Hollywood”, prošetati L.A. Downtownom i, naravno, probati sva poznata američka jela te pobliže upoznati njihovu kulturu. Bit će to putovanje iz snova - kaže Fran.
Fran je kao osnovac sudjelovao u razmjeni učenika i bio u Poljskoj. Ljeti vježba u teretani, sluša glazbu, fotografira
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike