Osijek
POČELA ADAPTACIJA VRTIĆA U PEJAČEVIĆEVOJ ULICI

Od starog potkrovlja do nove, suvremeno opremljene prostorije za 24 “bubamare”
Objavljeno 21. srpnja, 2019.

Roditelji mališana čija su djeca nakon redovitih upisa u gradske vrtiće završila u objektima na rubnim dijelovima grada umjesto u "Bubamari", kojoj prema prebivalištu pripadaju - mogu odahnuti. Započela je adaptacija starog potkrovlja vrtića u prostorije za novu skupinu predškolaca.

Arhitektonski je projekt izradila tvrtka Trinas projekt d.o.o. koja je bila zadužena i za projekt novog gradskog vrtića u Višnjevcu, što, s obzirom na uspješnost spomenutog već realiziranog projekta, svakako ulijeva povjerenje. Također, i prema parametrima projekta, potkrovlje "Bubamare" uistinu bi u konačnici trebalo biti moderan prostor uređen za boravak djece predškolske dobi prema najvišim standardima.

Okosnica je projekta, s građevinskog aspekta, sanacija dotrajalih dijelova krovišta, izvedba toplinske izolacije kosog krova između rogova postojeće krovne konstrukcije i obloge podgleda krovišta gipskartonskim pločama. Tu je i osiguranje prirodnog osvjetljenja i prozračivanje prostora ugradnjom novih krovnih prozora. Kada su u pitanju razmještaj prostora i unutarnji radovi, u središnjem dijelu potkrovlja, koji ima najveću svijetlu visinu, u konačnici je predviđena zona sjedenja, crtanja, igre, a u bočnim dijelovima prostora, koji se nalaze ispod kosine krova, predviđen je prostor za dječje krevetiće koji se koriste prilikom dnevnog odmora, s time da se isti prostor u ostatku dana također pretvara u prostor za igru. Uz ulaz u novu skupnu jedinicu dječjeg vrtića trebala bi se nalaziti garderoba s klupama i uzdužnim elementom na kojeg će se objesiti vješalice za dječju odjeću. U gornjem središnjem dijelu prostora, na mjestu starog sanitarnog čvora, planirano je ugraditi dva nova - jedan za djecu iz dviju postojećih vrtićkih jedinica, a drugi za djeca iz nove vrtićke jedinice koja bi trebala boraviti u potkrovlju. U gornjem bočnom dijelu prostora trebao bi se urediti prostor za pohranu didaktičkih sredstava u kojem se odlažu sredstva za rad s djecom. Kada su u pitanju podovi, završna podna obloga trebala bi biti od PVC-a u prostorima dnevnog boravka djece, a u sanitarnim čvorovima postavljene keramičke pločice.

Nakon završetka ovoga projekta mališani koji se “usele” u potkrovlje “Bubamare” trebali bi imati na raspolaganju približno 100 “kvadrata” površine opremljene prilagođenim namještajem i didaktičkom opremom. Prostor bi trebao biti adaptiran na način da može primiti skupinu od maksimalno 24 djece, a s obzirom na to da je prostor na katu, bit će namijenjen vrtićarcima. U tome će se kontekstu cijeli vrtić reorganizirati tako da jaslice i najmlađe skupine ostanu u prizemlju. Prema procijenjenoj vrijednosti javne nabave, trošak adaptacije “Bubamare” trebao bi u konačnici iznositi nešto više od 400 tisuća kuna. Iako su radovi u punom jeku, prema prvim procjenama nema jamstava da će biti zgotovljeni “u dan” do početka nove pedagoške godine - 2. rujna. No, ističu iz Dječjeg vrtića Osijek, u trenutku kada potkrovlje bude spremno primiti vrtićarce, za sve one koji prema prebivalištu gravitiraju “Bubamari”, a u sklopu redovitih upisa završili su u “Ivančici” ili “Maslačku”, bit će organiziran prelazak. I. Solar
100

četvornih metara bit će na rasopalagnju u potkrovlju “Bubamare”
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas