Osijek
HDZ NEZADOVOLJAN GRADSKOM POLITIKOM ODRŽAVANJA ZELENILA:

Građanima omogućiti sudjelovanje u donošenju odluka o gradskom zelenilu
Objavljeno 22. srpnja, 2019.
"Opće je poznata činjenica da su, zbog povećanih prosječnih dnevnih temperatura, gradovi i prigradska naselja tijekom ljetnih mjeseci manje ugodni za rad i svakodnevni život u odnosu prema ruralnim i manje naseljenim mjestima. Jer, osim što čovjek raznim svakodnevnim aktivnostima i djelatnostima pridonosi zagrijavanju zraka u urbanim cjelinama, jednako tako na povećanje temperature zraka u gradovima utječe i manjak zelenih površina koje upijaju Sunčeve zrake i time smanjuju njihovo ponovno reflektiranje u okoliš i zagrijavanje okolnog zraka. Toga je svjesna i većina građana Osijeka", navodi se u priopćenju Gradske organizacije HDZ-a Osijek, koje potpisuje predsjednik Ivan Radić.

Osječki HDZ podsjeća kako su i u prijašnjim istupima govorili da je Osijeku potreban sustavan pristup gradskom zelenilu. "U Osijeku je prije deset godina pokrenut projekt zeleni katastar, odnosno osmišljena je baza podataka koja je trebala sadržavati popis i opis stabala, travnjaka, grmlja, staza, živica, cvjetnjaka i igrališta u gradu. Nažalost, s tim projektom se stalo i nikada u cijelosti nije zaživio. Dakle, mi moramo imati kompletiranu bazu podataka gdje će svako stablo u gradu imati svoje ime i prezime, odnosno oznaku i morat će se znati u kakvom je stanju da bi ga se moglo redovito održavati i da ne bi propadalo. Takva bi baza podataka preko interneta bila dostupna svim našim sugrađanima. Također, morala bi se izraditi studija koja bi definirala sve buduće nasade s rokovima sadnje da građani znaju što, kada i gdje će se saditi te da mogu sudjelovati u donošenju odluka o gradskom zelenilu", predlaže HDZ.

Drugim korakom smatraju osmišljenu politiku odražavanja i sadnje drveća. "Također je bitno napomenuti da smo već ranije pozvali gradsku upravu da se prijavi na natječaj Europske komisije koji je u tijeku za Europsku zelenu prijestolnicu 2022. godine. Na taj način mogu osigurati 2,6 milijuna kuna, a što se može utrošiti, između ostalog, i za izradu zelenog katastra", navodi se u priopćenju. D.M.
europski GRADOVI SADE URBANE ŠUME
HDZ se pita zašto se gradska administracija oglušuje i na svjetske ekološke i urbane trendove koji kao jednu od važnih mjera za ublažavanje posljedica surovih klimatskih promjena u gradskim cjelinama ističu sadnju drveća visokih i bogatih krošnji. “Beč nije osamljen na karti gradova čije su uprave shvatile važnost visokog i gustog zelenila na ulicama. Britanska vlada planira u iduće dvije, a pariška u iduće četiri godine posaditi tzv. urbane šume. Tom se trendu pridružio i New York... To je put koji mora slijediti i Grad Osijek”, smatraju u HDZ-u.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike