Osijek
NAKON DVIJE GODINE OPET “KOD KUĆE”

Počelo je sastavljanje
orgulja u konkatedrali
Objavljeno 22. srpnja, 2019.
U slučaju da ovih dana prolazite ispred osječke konkatedrale, vrlo je izvjesno da ćete zapaziti jedan od četiri tegljača koji će ovih dana vratiti orgulje župne crkve sv. Petra i Pavla na njihovu domicilnu adresu. Naime, u rujnu 2017. godine počelo je rastavljanje orgulja koje je 1933. izradio salzburški graditelj orgulja Hans Mauracher. Tada je svaka od 4066 svirala bila zamotana i složena u kutije kako bi glazbalo tegljačima bilo prevezeno u radionicu Orglarstvo Škrabl u Rogaškoj Slatini u Sloveniji. Temeljiti i stručni popravak orgulja osječke konkatedrale bio je nužan s ozbirom na činjenicu da su one izvan uporabe bile još od 2013. zbog raznih oštećenja iz vremena Domovinskog rata i opasnosti od samozapaljenja električnih vodova, koji su izvorno bili umotani u papir (tehnologija iz 1933.!), a koji su bili istinska opasnost ne samo za glazbalo nego i za sve one koji bi se našli u njegovoj blizini i samu crkvu. Prečasni župnik Adam Bernatović istaknuo je veliku zaslugu mons. dr. Đure Hranića, đakovačko-osječkog nadbiskupa i metropolita, koji je odlučio da se u projekt obnove orgulja đakovačke katedrale sv. Petra uključe i konkatedralne orgulje iz Osijeka. Izvođač radova je isti, poznata gradionica orgulja Antona Škrabla iz Slovenije, što je znatno pojeftinilo cijenu obnove.

U vrijeme kada su izrađene Mauracherove su orgulje bile moderan, luksuzni instrument, najveći u Kraljevini Jugoslaviji. No s vremenom su osjetljivi dijelovi orgulja dotrajali, zbog čega je 1978. počela temeljita obnova koju je izvela orguljska radionica Orgelbau M. Walcker-Mayer iz Austrije. Ipak, ove orgulje nisu izdržale posljednja ratna razaranja. Zbog brojnih oštećenja krov je u konkatedrali prokišnjavao, a vitraji razbijeni, zbog čega su orgulje, i same pogođene krhotinama od granata, kisnule i bile izložene ekstremnim temperaturama. Zbog toga je njihova obnova bila nužna.

Sada se orgulje vraćaju tegljačima kući, a stručnjaci objašnjavaju kako će njihovo sastavljanje trajati do listopada jer riječ je o zahtjevnom procesu koji uspoređuju s gradnjom kuće. N. Z. Eberhard
Možda ste propustili...

KREATIVNA RIZNICA: 520 VOLONTERA U 10 GODINA

Volonterski im je perfekt odredio poslovni prezent

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike