Osijek
VECER VINA & UMJETNOSTI U KAZAMATU

U vinu je, uz istinu - i tajna za savršen ljetni provod
Objavljeno 21. srpnja, 2019.
Uz vina 20-ak vinara širila se ljubav i pozitiva zbijena unutar stoljetnih zidina

Iako su ljetne avanture daleko od smiraja, srpanjska Večer vina i umjetnosti, nakon što je zbog kiše bila odgođena za tjedan dana, bila je, usuđujemo se reći, najljepša i najsadržajnija koju je ta manifestacija ponudila u posljednjih nekoliko godina. Malo tko je očekivao da će u jeku turističke sezone magični prostor Kazamata u Tvrđi pucati po šavovima. Gužva koju smo doživjeli u subotu, 20. srpnja, usporediva je jedino s Pannonian Chellengeom, manifestacijom koja otvara osječku ljetnu sezonu i svrstava naš grad na kartu nezaobilaznih kontinentalnih destinacija.

Najfiniji nektari
Subotnja večer, kada nam se nakon razdoblja nešto hladnijih temperatura napokon ukazalo pravo ljeto, donijela je izvrsne proizvode dvadesetak vinara iz Slavonije, Baranje i Srijema, za čije se proizvode tražila čaša više. Najjači adut Turističke zajednice Osječko-baranjske županije, zen-zona, kako vole reći, opravdala je i ovom prigodom očekivanja ljubitelja najfinijih nektara i dobre glazbe. Iznova se širila ljubav i pozitiva, zbijena unutar stoljetnih zidina Tvrđe, a bogat glazbeni i umjetnički program, niz sadržaja za kulturno, emocionalno i ino uzdizanje ostavili su i ovom prigodom trajan smiješak na licima domaće i gostujuće publike. Priliku za druženje nisu, dakako, propustila ni brojna poznata lica, poput župana Ivana Anušića, direktora Turističke zajednice grada Osijeka Saše Uranjeka i drugih. Svi redom ponosno Večer vina i umjetnosti smatraju okosnicom turizma Osijeka i Osječko-baranjske županije, točkom koja ovo podneblje već godinama čini primamljivim sve većem broju turista.

No prijeđimo na umjetnost. Nakon protekle Večeri vina i umjetnosti pisali smo o akademskom slikaru Atili Adamu, čiji izričaj često evocira postapokaliptične prizore, pri čemu je dobro poznati Černobil vječna inspiracija. Sada je ta tragedija aktualnija no ikad zahvaljujući televizijskoj seriji koja je u vrlo kratkom roku zaludila cijeli svijet, a samim tim i Adamove su slike bile u žarištu pozornosti. Mnogi su, i zbog činjenice da je njegov atelijer bio jedan od rijetkih koji su bili otvoreni za posjetitelje, zastali ispred reaktora koji je ovaj umjetnik, vodeći se bizarnošću svakodnevice, prenamijenio u hotel. Dodatan začin umjetničkom izričaju svog oca davala je, neartikuliranim pokušajima bubnjanja, i Atilina kćerkica Dita. Uživali smo u tim disonantnim tonovima, sjajno su se uklopili u osječku vinsko-umjetničku večer, pod dojmom izreke njemačkog filozofa Friedricha Nietzschea “Tko može piti s izvora, neka ne pije iz posude”.

Duboki naklon
A Kazamat je i ovom prigodom bio neiscrpan izvor najfinijih vina svih vrsta, od nadaleko poznate graševine, preko cabernet souvignona do finog rosea, koji je bio najčešći izbor osječkih dama. Zabava je jučer trajala do kasno u noć, nakon što je Večer vina i umjetnosti, najuspješnija do sada, spustila zastore, rasplesane Osječanke i Osječani nastavili su se zabavljati ispred Vodenih vrata, gdje se u posljednje vrijeme stacionirala još jedna essekerska priča, Advertina In Da Sofa, večer koja također sjedinjuje dobru kapljicu i umjetnost, ovaj put u obliku glazbe fenomenalnog DJ-a Omkea, koji je zadao ritam kakav nemamo prilike često doživjeti. Gužvu, kakva je jučer bila u Fakultetskoj ulici, složit će se svi koji su u subotu migoljili njezinim grbavim trotoarom, odavno nismo vidjeli. Nakon sjajnih vina naši vinara prepustili smo se osvježavajućem gin-tonicu i plesnim taktovima iznimno inspiriranih DJ-a. Ako nekome treba potvrda da i kontinent tijekom ljeta nudi ludu zabavu, jučer ju je dobio. Duboki naklon svim akterima, organizatorima, vinarima, umjetnicima i, nadasve, sjajnom osječkom društvu.

Ivan Alilović
20

vinara iz Slavonije, Baranje i Srijema predstavilo se na Večeri vina & umjetnosti
Posjetitelji su bili pod dojmom Nietzscheove izreke: “Tko može piti s izvora, neka ne pije iz posude.”
Možda ste propustili...

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

HRVATSKO DRUŠTVO ZA BUBREG HRVATSKOG LIJEČNIČKOG ZBORA

Kongres nefrologa od 12. do 14. 4.

Najčitanije iz rubrike