Mozaik
EPSKO PUTOVANJE NIZOZEMCA

Električnim autom prešao
101.000 km kroz 33 države
Objavljeno 22. srpnja, 2019.
Putovanje je počelo 2016. u Nizozemskoj, a cilj je bio u petak na dalekom Novom Zelandu

Nizozemski zagovornik održivosti završio je u petak na Novom Zelandu najduže putovanje u električnom vozilu nakon vožnje duge tri godine tijekom koje je prošao više od 30 zemalja. Wiebe Wakker putovanje je započeo u domovini, u Nizozemskoj u ožujku 2016. godine u svom “Plavom banditu” - Volkswagen Golfu, kako bi pokazao potencijal održivog prometa, financiran donacijama onih koji su pratili njegovo putovanje na društvenim medijima.

- Htio sam dati sve od sebe da promoviram ovu tehnologiju i pokažem da je moguć održiv način prijevoza - rekao je novinarima Wakker. "Htio sam učiniti nešto maštovito poput vožnje električnim automobilom iz Amsterdama do druge strane svijeta i pokazati da je to moguće", dodao je. Tijekom putovanja dugog 101 tisuću kilometara Wakker je prošao kroz istočnu Europu, Iran, Indiju, južnu Aziju prije nego što je obišao veći dio Australije i Novog Zelanda. Wekker je na svom blogu i društvenim medijima redovito objavljivao najnovije informacije o putovanju, detaljno je pisao o posjetu najvećem proizvođaču automobila u Teheranu, kvaru na indonezijskom otoku Javi te o australskoj divljini i svjetski poznatom Uluru koji se smatra najvećim kamenim monolitom.

Vožnja se oslanjala na potporu stranaca diljem svijeta koji su putniku ponudili hranu, smještaj i osnovno sredstvo za punjenje njegova automobila. Wakker je na kraju svog putovanja rekao kako bi, da je koristio benzin, potrošio 6785 litara goriva. Na struju je tijekom putovanja platio samo 300 dolara, i to pri kraju puta, u slabo naseljenom pustinjskom dijelu Australije. S jednim punjenjem baterija dnevno je prelazio 230 kilometara.

Hina
Možda ste propustili...

PRVI EVENT NAKON PANDEMIJE

Kawasaki 3P imaju veliki drive-in koncert

SA SOUNDTRACKA FILMA “MUSIC”

Sia predstavlja novi singl “Together”

POZNATI TENOR MAX HOZIĆ I KANTAUTOR MATEJ MUDROVČIĆ

Obradili poznatu pjesmu “Jugo”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KARLO CVETKOVIĆ FRONTMEN OSJEČKOG SASTAVA LEGE I MEDICINSKI TEHNIČAR

Još tražimo najbolji zvuk i želimo iznenaditi slušatelje

2

NAKON DVA MJESECA ZASTOJA NAŠI FILMAŠI POČINJU SNIMATI

Brešan: Zbog novih mjera sve
je sporije, skuplje i zahtjevnije

3

OBJAVILI SPOT

Nezahvalnici vraćaju “Osmijeh”