Kultura
ŠIBENIK DANCE FESTIVAL

Otvorenje uz avangardni plesni ansambl iz Kine
Objavljeno 22. srpnja, 2019.
Međunarodni festival suvremene svjetske plesne produkcije Šibenik Dance Festival ove će godine od 22. do 27. srpnja predstaviti 300 sudionika iz 12 zemalja, a otvorit će ga na tvrđavi svetog Mihovila avangardna plesna skupina XieXin Dance Theatre iz Kine s plesnom predstavom "From IN". Kineski suvremeni ples snažno se razvio posljednjih godina, a izvedbe njegovih plesača trenutno su najveća atrakcija plesnih festivala u Europi i Sjedinjenim Državama, ističe se u najavi.

Tijekom pet godina postojanja XieXin Dance Theatre zauzeo je jedinstvenu poziciju u razvoju kineskog suvremenog plesa. Kao avangardni plesni ansambl sklon eksperimentu u trajnoj je potrazi za novim plesnim jezikom, posebnim govorom tijela. Ansambl je osnovala nagrađivana kineska plesačica Xie Xin. Za predstavu "From IN", kojom se njezin ansambl predstavlja hrvatskoj publici, kaže da je odraz njezina duha: Predstava "From IN" počinje u najvećoj dubini ljudskoga bića i vraća mu njegovu iskonsku prirodu, ona "razotkriva ljudskost i dekonstruira taj pojam iz različitih aspekata".

Slavni kineski plesni ansambl ovo će ljeto nastupiti na Coloursu u Stuttgartu te ljetnom festivalu u Parizu, nakon čega mu slijede nastupi u Šangaju i Hong Kongu. Pred hrvatskom će publikom prvi put nastupiti na otvorenju Šibenik Dance Festivala u ponedjeljak, 22. srpnja na tvrđavi svetog Mihovila, a 27. srpnja, u sklopu programa 65. Splitskog ljeta, nastupit će i na Sustipanu. Pod motom "Probudimo svijest" Šibenik Dance Festival predstavit će do 27. srpnja tristotinjak sudionika, plesača, koreografa i pedagoga iz dvanaest zemalja - Kine, SAD-a, Izraela, Španjolske, Grčke, Albanije, Bugarske, Poljske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine te Hrvatske. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STARO SELO - ZANIMLJIVO OD PRAPOVIJESTI DO DANAS

Hršak: Mogli bismo u Baranji kopati 365 dana u godini, jer je bogata arheološkim nalazima

2

INTERVJU NINA OBULJEN KORŽINEK:

Cilj nam je sa što manje ožiljaka proći kroz krizu

3

SAVEZ AMATERSKIH PUHAČKIH ORKESTARA

Prvi puta u povijesti Osijek je domaćin Smotre