Mozaik
U LISINSKOM 1. LISTOPADA

“Za dobra stara vremena”: Priča o 50 godina Fosila
Objavljeno 21. srpnja, 2019.

Malo je glazbenih imena koja su se oduprla mijeni vremena i trendova i koja su ostala omiljena kod svih generacija. Upravo takvo rijetko ime su Novi fosili, koji će u 2019. godini proslaviti čak 50 godina postojanja. Posvjedočit će to i jedini član benda koji je tu od samog početka pa do danas, Marinko Colnago, a koji se još uvijek živo sjeća te 1969. godine kada je sa Slobodanom Momčilovićem osnovao bend. Mijenjali su se članovi benda, neki su nažalost prerano napustili ovaj svijet, poput omiljene pjevačice Đurđice Barlović, osnivača benda Slobodana Momčilovića te posljednjeg bubnjara Nenada Šarića, ali Novi fosili su bili jači od svih prepreka i sada već 50 godina šire svoje dobre vibracije.

Bend je tijekom godina osvojio sve moguće nagrade u bivšoj Jugoslaviji, a vrlo su zapaženi bili i na inozemnim festivalima i natjecanjima. Njihove ploče i albumi godina su najprodavaniji, a njihove pjesme postale su hitovi svih vremena: "Da te ne volim", "Reci mi tiho", "Saša", "Šuti moj dječače plavi", "Sanja", "Košulja plava" itd.

Uz Rajka Dujmića, autora nekih od najvećih hitova grupe, zasigurno je najprepoznatljivije lice benda Sanja Doležal, koja s Fosilima nastupa još od 1983. godine. U grupu je došla s 20 godina, ali je vrlo brzo postala jedna od najvećih zvijezda bivše države te je s Fosilima proputovala Europu, SSSR, Kanadu i SAD. Godine 1987. Novi fosili predstavljaju Jugoslaviju na eurovizijskom natjecanju u Bruxellesu, s pjesmom ‘‘Ja sam za ples‘‘ i osvajaju četvrto mjesto. Singl s pjesmom objavljen je u devet europskih zemalja.

Danas, 50 godina nakon pokretanja benda, njihova je dužnost generacijama koje dolaze prenijeti svoju ostavštinu, pa Marinko Colnago, Sanja Doležal i "dobri duh benda" Vladimir Kočiš Zec započinju "Priču o 50 godina Novih fosila". Kroz nju će se prisjetiti svih važnih događaja i osoba u proteklih pola stoljeća. Koncert "Priča o 50 godina Novih fosila – Za dobra stara vremena" bit će 1. listopada u Lisinskom veliko slavlje glazbe, tradicije i ljubavi, za sve generacije.

Ulaznice potražite u sustavu ulaznice.hr i na blagajni dvorane Lisinski, a za sve dodatne informacije pratite Facebook event. T.K.
Možda ste propustili...

JAVNO SNIMANJE “LIJEPOM NAŠOM” U BJELOVARU

Nastupili šaroliki izvođači: od Nives do brojnih KUD-ova

JOŠ JEDAN DAN U ZAGREBU... DESET GODINA POSLIJE

Target objavio remiks albuma

SLUŽBENA TOP-LISTA SINGLOVA

Mijin album ponovno je na samome vrhu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana