Mozaik
DODIJELJENE ZLATNE ARENE PULA FILM FESTIVALA

Prvi put u povijesti za film i režiju nagrađena je - žena
Objavljeno 22. srpnja, 2019.
Četiri nagrade dobio je film "Dnevnik Diane Budisavljević" djelo Dane Budisavljević

Svečanom dodjelom Zlatnih arena u pulskoj je Areni završen ovogodišnji, 66. Pulski filmski festival, koji je, prema riječima umjetničkog ravnatelja Zlatka Vidačkovića, u cijelosti opravdao očekivanja i organizatora i filmskih umjetnika. Film "Dnevnik Diane Budisavljević" redateljice Dane Budisavljević dobitnik je Velike zlatne arene, a ovaj je film nagrađen i za najbolju režiju.


Potresna je to priča o Austrijanki koja je tijekom Drugog svjetskog rata spasila 10.000 djece iz ustaških logora. Dana Budisavljević prva je žena koja je dobila Veliku zlatnu arenu za najbolji film nakon 1957., kad je to priznanje pripalo Soji Jovanović. Nagrade za najbolju režiju autoricama u Puli također su iznimno rijetke, pa je kao velika stvar odjeknula Arena za Hanu Jušić 2017. A da jedna žena svojim filmom osvoji sve glavne nagrade, to se u povijesti još nije dogodilo. Dodjelu Velike zlatne arene žiri je objasnio riječima: "Za izvrsno ispričanu istinitu, kompleksnu i osjećajnu priču s velikom dozom dostojanstva i snage i uspješnom kombinacijom igranog, dokumentarnog i arhivskog dijela". "Dnevnik Diane Budisavljević" dobitnik je i nagrade publike Zlatna vrata Pule s prosječnom ocjenom 4,90. Na drugom se mjestu prema ocjeni publike našao film "F20" s 4,75, a na trećem "Posljednji Srbin u Hrvatskoj" s 4,66.


Za najbolju glavnu mušku ulogu nagrađen je Krešimir Mikić za ulogu u filmu Vinka Brešana "Koja je ovo država", za sporednu mušku ulogu nagrađen je Puljanin Borko Perić za ulogu Nikice u filmu "General" Antuna Vrdoljaka, a najbolja ženska uloga ona Hristine Popović koja tumači Franku Anić u filmu Predraga Ličine "Posljednji Srbin u Hrvatskoj". Najbolja sporedna ženska uloga je ona Olge Pakalović za interpretaciju Milice u filmu "General" redatelja Antuna Vrdoljaka. Puljani Alen i Nenad Sinkauz dobili su Zlatnu arenu za glazbu za film "Dnevnik Diane Budisavljević".


Filmu "Posljednji Srbin u Hrvatskoj" išle su Zlatne arene za masku (Svetlana Gutić i Mitoslav Lakobrija), kostimografiju (Selena Orb), scenografiju (Predrag Ličina), kao i Nagrada Breza za najboljeg debitanta Predragu Ličini, uz komentar žirija: „Premda mu je ovo prvi dugometražni igrani film, redatelj je pokazao zavidno vladanje materijalom uz točan ritam, rad s glumcima i izvrsno poznavanje žanrovskih pravila“.


Za oblikovanje zvuka nagrađen je Dario Domitrović za film "F20", za vizualne efekte ekipa filma "Moj dida je pao s Marsa" (nagrade su išle Krstu Jaramu, Michalu Strussu, Antoniju Ilicu, Goranu Stojnicu, MagicLabu i Hommegeu), a ovome filmu ide i nagrada za kameru (Sven Pepeonik). Ovaj su film režirali Marina Andrea Škop i Dražen Žarković.


Za scenarij je nagrađen Mate Matišić za film "Koja je ovo država" Vinka Brešana, a za specijalne efekte Zvonimir Krivec za film Antuna Vrdoljaka "General". Ocjenjivački sud djelovao je u sastavu Damir Terešak (predsjednik), Pavao Pavličić, Dijana Vidušin, Jasna Rossini i Tomislav Čegir.


Priznanje za najbolju manjinsku hrvatsku koprodukciju dodjeljeno je filmu "Šavovi", redatelja Miroslava Terzića "za dostignutu zrelost pri stvaranju tjeskobne i dirljive priče o izuzetno teškoj temi i emocionalnu transformaciju glavnog lika". Ocjenjivački sud posebno pohvaljuje glumicu Juditu Franković Brdar za kreiranje izuzetno kompleksnog glavnog lika predočenog velikom ekspresivnošću u filmu "Izbrisana", redatelja Mihe Mazzinija. Zlatna arena za režiju u programu manjinske produkcije dodijeljena je Teoni Strugar Mitevskoj za film "Bog postoji, njezino ima je Petrunija", i to jednoglasnom odlukom stručnog žirija, kako stoji u objašnjenju: "Preciznim redateljskim rukopisom uspjela je gledatelja u potpunosti uvući u filmska zbivanja, karaktere, događaje i društvene okolnosti".
Nakon dodjele nagrada ovogodišnjim laureatima, posjetitelji su imati priliku nazočiti glazbenoj večeri posvećenoj velikanu hrvatske glazbe, Oliveru Dragojeviću. Prikazan je dokumentarni film "Mala priča o velikom glazbeniku i njegovom posljednjem koncertu", kao i snimka posljednjeg koncerta Olivera Dragojevića iz zagrebačke Arene, "OLIVERovih 70", koja je posebno dirnula publiku.


Tanja Kvorka
"General"
NAGRAĐEN ZA SPOREDNE GLUMCE
4,90

ocjena kojom je publika nagradila film "Dnevnik Diane Budisavljević"
1957.

je Veliku zlatnu arenu za najbolji film dobila žena
10

tisuća djece spasila je Diana Budisavljević iz ustaških logora
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KARLO CVETKOVIĆ FRONTMEN OSJEČKOG SASTAVA LEGE I MEDICINSKI TEHNIČAR

Još tražimo najbolji zvuk i želimo iznenaditi slušatelje

2

NAKON DVA MJESECA ZASTOJA NAŠI FILMAŠI POČINJU SNIMATI

Brešan: Zbog novih mjera sve
je sporije, skuplje i zahtjevnije

3

OBJAVILI SPOT

Nezahvalnici vraćaju “Osmijeh”