Ekonomija
UDVOSTRUČENA RAZMJENA S ALBANIJOM

Odore za vatrogasce novi izvozni proizvod
Objavljeno 22. srpnja, 2019.
Cilj je u Albaniju plasirati, osim zaštitne odjeće za vatrogasce, i visokokvalitetne vojne te policijske odore

Trgovinska razmjena Hrvatske i Albanije gotovo je udvostručena, u prva četiri mjeseca ove godine u odnosu prema istom razdoblju lani s 11,5 na 21,5 milijuna eura. Potencijal za gradnju još čvršćih gospodarskih odnosa postoji, a velika prilika su investicije u infrastrukturu.Rekao je to potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić na Albansko-hrvatskome gospodarskom forumu, održanom u Tirani u organizaciji Komore za trgovinu i industriju Tirane i HGK, u sklopu službenoga posjeta ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata Albaniji. Na B2B razgovorima sudjelovalo je više od 80 albanskih i hrvatskih tvrtki.
Barbarić je istaknuo i postojeću suradnju s Albanijom u zajedničkoj zaštiti okoliša mora, kroz koju štitimo i turizam kao važnu gospodarsku granu. Osvrnuo se i na već etablirane hrvatske tvrtke u Albaniji, Končar i Crosco, koje su pomogle da hrvatske poduzetnike prepoznaju kao pouzdane i kvalitetne partnere te koje su također bile na forumu. Među članicama gospodarske delegacije, kao novo izvozno nišno tržište istaknuli su se i proizvodi za zaštitu od požara.
Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izrazio je zadovoljstvo i čast što ima priliku sudjelovati na albansko-hrvatskom gospodarskom forumu u Tirani. Iskoristio je tu prigodu kako bi naglasio da je Hrvatska predana jačanju gospodarskih veza s Republikom Albanijom s ciljem maksimalnog iskorištavanja potencijala i postizanja uzajamno korisnih rezultata.
"O važnosti ovog događaja dovoljno govori činjenica kako se za poslovne razgovore prijavio veliki broj predstavnika hrvatskih tvrtki koje već godinama uspješno posluju u Albaniji, kao i one koje su voljne i sposobne udovoljiti svim poslovnim izazovima te započeti razgovore o konkretnim oblicima suradnje s albanskim partnerima", rekao je ministar Horvat.
Tako je na gospodarskom forumu sudjelovala i tvrtka Odjeća, koja uspješno posluje već više od sedamdeset godina.
"Do sada smo izlagali na sajmu 2017. godine u Tirani i prezentirali naše proizvode u suradnji s našim zastupnikom za Albaniju, tvrtkom Rogat Security. Trenutno izvozimo deset posto u Makedoniju i BiH, rekla je direktorica i vlasnica tvrtke Odjeća Jasminka Korotaj.
"S obzirom na cijenu rada u tekstilnoj industriji i budući da se radi o radnointenzivnoj djelatnosti, smanjen je broj zaposlenih. Rade se manje serije te specifičniji i kvalitetom zahtjevniji proizvodi“, napominje Jasminka Korotaj o trendovima u djelatnosti, naglasivši da u Albaniju žele plasirati visokokvalitetne vojne i policijske odore te radnu i zaštitnu odjeću za vatrogasce.Zdenka Rupčić

Usluge detekcije pojave dima i vatre
Društvo Odašiljači i veze na gospodarskom forumu u Albaniji prezentirali su OIV Fire Detect AI, usluge rane detekcije pojave dima i vatre na otvorenim prostorima koja se temelji na umjetnoj inteligenciji i sustavu kamera u visokoj rezoluciji. Sustav je tijekom prošle požarne sezone u 400 navrata detektirao i alarmirao operatore vatrogasnih postrojbi te tako ubrzao koordinaciju službi za gašenje požara. "Potencijalni kupci u Albaniji pokazali su interes za uslugu“, rekao je rukovoditelj samostalnoga Odjela za prodaju Odašiljača i veza Marko Serdarević
Darko Horvat

ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta

Hrvatska je predana jačanju gospodarskih veza s Albanijom u cilju iskorištavanja potencijala i postizanja uzajamno korisnih rezultata. Mnoge tvrtke spješno posluju u Albaniji
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DONEDAVNO ISTICANI KAO DOBAR PRIMJER UDRUŽIVANJA

Mali mljekari uzeli sudbinu u svoje ruke, pa propali za samo dvije godine

2

UZ BRIGU O OKOLIŠU DO VEĆEG PROFITA

Sve više tvrtki proizvode brendira ekooznakama

3

GRUPACIJA PČELARSTVA HGK-A

Traže niži PDV i uređenje tržišta pčelinjih proizvoda