Zdravlje
STUDIJA

Kako privoljeti djecu da se hrane zdravije?
Objavljeno 22. srpnja, 2019.
Djeca ne jedu uvijek najzdraviju hranu, no ako im više puta ponudite jela koja im se u početku i nisu baš svidjela, navodeći pritom koristi od njihova konzumiranja, mogli biste ih privoljeti da počnu jesti zdravo, smatraju američki znanstvenici.

U sklopu studije, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Nutrition, Education and Behaviour, osamdeset i sedmero djece u dobi od tri do šest godina tijekom šestotjednog razdoblja dvaput tjedno dobivalo je hranu koja im nije bila po volji.

Prije početka studije istraživači su pitali djecu u kolikoj im se mjeri sviđaju rajčice, zelena paprika, leća, kvinoja...

Znanstvenici s Državnog sveučilišta u Washingtonu i Državnog sveučilišta Florida pokušali su testirati što najviše utječe na prehrambene navike djece koristeći pritom namirnice koje su im bile najmanje omiljene: jednu su im više puta nudili kao obrok, a uz drugu su im ‘servirali‘ i priču. Uz određenu namirnicu istraživači su im kazali: "Ovo će pridonijeti da brže rastete i da brže trčite" ili "voće i povrće pomažu da se ne razbolite".

Glavna autorica studije, Jane Lanigan, smatra da bi se popratni komentari trebali fokusirati na djetetove ciljeve, ali i da je važno istodobno im ponuditi precizne i točne informacije o namirnicama.

Nakon šest tjedan oba su pristupa imala približno isti rezultat. No kada su prehrambene navike djece ponovo provjeravane nakon jednomjesečne pauze, pokazalo se da je znatno bolji ishod imala metoda ponude obroka uz pojašnjenje o hrani. Djeca su u prosjeku jela 14 grama više ponuđene ‘neomiljene‘ hrane nego prije, no i to je pomak, smatraju znanstvenici.

Napominju i da bi malen pomak mogao biti posljedica ‘dosadnog‘ jelovnika jer se djeci iz tjedna u tjedan nudila ista hrana.H
Možda ste propustili...

NAPREDAK TEHNOLOGIJE U MEDICINI DONOSI DUGOROČNA RJEŠENJA

Što je problem suhog oka?

POSTOJI NEKOLIKO PROVJERENIH NAČINA DA PREHLADU “SASIJEČETE U KORIJENU”

Prehlada u prosjeku “obori” odrasle triput godišnje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POSTOJI NEKOLIKO PROVJERENIH NAČINA DA PREHLADU “SASIJEČETE U KORIJENU”

Prehlada u prosjeku “obori” odrasle triput godišnje

2

NAŠ BIOLOŠKI SAT ODREĐUJE NA KOJI ĆEMO NAČIN REAGIRATI NA LIJEKOVE

Lijekovi za snižavanje krvnog tlaka imaju mnogo bolji učinak uzimaju li se prije spavanja

3

STUDIJA BOLESTI SRCA

Perite zube često kako biste imali što zdravije srce