Sport
USPJEŠNA PREMIJERA BIJELO-PLAVIH

Napadački tandem "M&M": Mance je načeo, a Marić dokrajčio Slaven Belupo
Objavljeno 19. srpnja, 2019.
Osijek je odigrao pametnu utakmicu u kojoj je bio apsolutno bolji suparnik

Nogometaši Osijeka uspješno su otvorili novu sezonu u Prvoj HNL. Na premijeri su metodičnom i pametnom igrom svladali neugodnu momčad Slaven Belupa i tako na najbolji način najavili europski pohod koji će početi sljedećeg tjedna u Sofiji protiv CSKA-a.


Trebalo je Osijeku malo vremena kako bi se opustio. Prvi dio utakmice bio je vrlo oprezan, a led je probio Antonio Mance u akciji u kojoj je sve sam napravio. Ono što posebno veseli jest činjenica što je odmah na startu proradio novi osječki napadački tandem "M&M". Mance je počeo, a najbolji Osijekov strijelac prošle sezone Mirko Marić završio posao. Veseli i vrlo sigurna igra u defenzivi, a posebno je raspoložen za igru bio Petar Bočkaj, koji je pri kraju utakmice morao napustiti igru zbog bolnog udarca u kvadriceps. Nadamo se kako se ne radi o ozbiljnijoj ozljedi jer ona bi pokvarila dobar dojam koji je Osijek ostavio na startu nove sezone.

Manceov prvijenac

Vrlo oprezno su obje momčadi krenule u utakmicu. Dugo se igrala čista "ziherica", za to su velikim dijelom krivi i gosti, koji su visoko napadali Osječane i na taj im način onemogućavali kvalitetnu organizaciju napada. U takvim okolnostima Osijek se odlučio igrati strpljivo jer je najvažnije bilo ne napraviti nekakvu pogrešku, kako Koprivničani ne bi jeftino došli do pozicije iz koje bi mogli ugroziti Ivušića. Činilo se u tih prvih 20-ak minuta kako Slaven Belupo apsolutno kontrolira sredinu terena, jer je u njoj kupio sve druge lopte. Bijelo-plavi su, pak, većinu svojih ofenzivnih aktivnosti provodili preko lijeve strane, gdje su operirali Bočkaj i Kleinheisler. Trebalo je proći pola prvog dijela kako bi se dogodila prva prava prilika, a ni ona nije bila plod osmišljene akcije, nego isključivo Marićeve upornosti. Osijekov napadač je u 22. minuti ukrao loptu Međimorcu na lijevoj strani, on ga je bez pardona potegnuo za dres, ali je sudac Jović "osjećajno" pustio prednost, lopta je došla do Kleinheislera, koji ju je ubacio na drugu vratnicu, gdje je na nju, na sedam-osam metara od vrata, naletio Šorša i u padu glavom pucao pokraj desne stative. Bio je to prvi bljesak bijelo-plavih, ali trebalo je proći još 15-ak minuta kako bi oni napravili ozbiljniji pritisak na vrata Filipovića. To se počelo događati u završnici prvog poluvremena, kada je Bočkaj počeo slati opasne ubačaje slijeva. Prvo je, u 38. minuti, ubacio visoku loptu na drugu vratnicu, vratar Filipović ponašao se s njom kao s vrućim krumpirom, ispadala mu je, Marić je vrebao, ali ju je vratar gostiju na kraju ipak uspio uhvatiti. Već u sljedećem napadu otvorila se još bolja mogućnost za vodstvo Osječanima. Mance je odlično izbacio Bočkaja po lijevom krilu, a on je ovaj put ubacio oštru prizemnu loptu na "peterac", na koju je za malo zakasnio Marić. I kada se već činilo kako se u prvom dijelu susreta gledatelji neće imati čemu radovati, ukazao se najskuplje plaćeni čovjek u povijesti Osijeka - Antonio Mance. U 43. minuti vidjeli smo i zbog čega je Osijek iskrcao 1,3 milijuna eura za njega. Žaper je odbio jednu loptu glavom na 30-ak metara od vrata, a Mance ju je doslovce oteo Godi i onda se svom silinom sjurio pokraj Nowaka, koji je kraj njega izgledao kao pionirčić i u debiju zabio prvijenac u bijelo-plavom dresu za važno vodstvo uoči odlaska na odmor.

Marić za potvrdu pobjede

Odmah u prvoj akciji drugog poluvremena Osijek je imao lijepu priliku za povećanje prednosti. U 48. minuti Bočkaj je poslao odličan ubačaj koji je pronašao Mancea, čiji je udarac glavom sa sedam-osam metara Filipović uspio izvaditi iz desnog kuta. Pet minuta poslije opet je isti tandem bio na sceni. Ovaj put je Bočkaj ubacio loptu iz kornera, a Mance iz gužve, opet s osam metara, pucao glavom, a lopta je udarila u gornji dio grede i otišla preko vrata. U 61. minuti Marić je odlično gurnuo loptu u prostor za Mancea, koji je još jednom pokazao koliko je brz, pretrčao je Međimoreca, a onda lukavo "špicem" pucao u bliži kut, ali je Filipović to uspio nogom odbiti, Mance je pokušao doći do lopte u drugom pokušaju, ali i to je Filipović nekako uspio zaustaviti, a ostao je dojam da je pri toj drugoj intervenciji visoko podignutom nogom pogodio Mancea u bedro, ali sudac Jović to nije doživio kao prekršaj za kazneni udarac. Osijek je u nastavku susreta bio daleko opasniji u odnosu prema prvih 45 minuta, pa je u 71. minuti Šorša pripremio Mariću dobru priliku, ali je Osijekov napadač loše zahvatio loptu pa je to propalo. Tri minute poslije skočili su gledatelji, Marić je pao u kaznenom prostoru u dvoboju s Nowakom. Tražio se kazneni udarac, ali Jović je samo odmahnuo rukom i bio u pravu, jer je Marić ipak prelagano pao. Pravu zabavu navijačima priredio je Petar Bočkaj kada je driblinzima doslovce izludio Karamarka, pa ubacio pred vrata, a tamo je za malo zakasnio Mance. Centimetri su Osijek od drugog pogotka dijelili i u 76. minuti, kada je Bočkaj ubacio iz kuta, a Majstorović na prvoj vratnici zahvatio loptu glavom, no umjesto udarca ispalo je prenošenje na drugu stranu, gdje je blokiran bio Marić ispred samih vrata. Ipak, potvrda zaslužene pobjede Osijeka stigla je u 85. minuti. Žaper je poslao visoku loptu prema Manceu, on ju je glavom proslijedio do Marića, koji je izveo lijepu minijaturu, driblingom se oslobodio Delića i onda hladno prevario Filipovića. Nekoliko trenutaka prije toga teren je morao napustiti stoper gostiju Vinko Međimorec, koji je zbog zakasnjelog starta na Mariću zaradio drugi žuti karton.

Osijek je tako posve zasluženo došao do prvih ovosezonskih bodova jer gostima nije dopustio ni jednu ozbiljniju priliku za pogodak.
Dalibor Keler
Rezultati by SofaScore
OSIJEK - Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme: toplo. Teren: odličan. Gledatelja: 2251. Sudac: Fran Jović (Zagreb) - 6,5. Strijelci: 1:0 Mance (43), 2:0 Marić (86). Žuti kartoni: D.Skender, Kleinheisler, M. Skender (Osijek), Međimorec, Delić, Mladen (Slaven Belupo). Crveni kartoni: Međimorec (Slaven Belupo)

IGRAČ UTAKMICE: ANTONIO MANCE (OSIJEK)

OSIJEK

2 (1)

Ivušić 6,5, Škorić 7, Šutalo 7, Majstorović 6,5, Šorša 6,5, Žaper 6,5, Pilj 6,5 (od 83. Mioč -), Bočkaj 7,5 (od 90. Lopa -), Marić 7,5, Kleinheisler 6 (od 72. Jugović -), Mance 8

SLAVEN BELUPO

0

Filipović 6,5, Karamarko 6, Nowak 6, Međimorec 5, Goda 5,5 (od 56. Glavčić 5,5), Puclin 6, Paracki 6, Čanađija 6,5, Bogojević 5 (od 77. Mladen -), Delić 5,5, Ejupi 5(od 89. Lima -)
1:0
Mance je ukrao loptu Godi, sjurio se pokraj Nowaka, pa mirno pokraj Filipovića poslao loptu u mrežu
2:0
Žaperovu visoku loptu Mance je prenio glavom prema Mariću, koji ju je majstorski primio, prevario Delića i onda rutinirano pogodio pokraj Filipovića
Tri debitanta imao je Osijek u svojim redovima na ovosezonskoj premijeri - Ivušića, Majstorovića i Mancea
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike