Sport
KAOS U HAJDUKU

Nakon epske blamaže Oreščanin dobio otkaz
Objavljeno 19. srpnja, 2019.
Nova sezona još zapravo nije ni počela a u Splitu već "krš i lom". Kola već dugo idu nizbrdo, a ono što se dogodilo u četvrtak navečer blamaža je i mrlja koja će se godinama prepričavati. Nogometaši Hajduka doživjeli su težak debakl u uzvratnom susretu 1. pretkola Europske lige ispavši na Poljudu od malteške Gzire United. Nije bilo Splićanima dovoljno ni to što su prošlog tjedna u prvom susretu na Malti slavili 2:0 te što su u uzvratu pred više od 18 tisuća gledatelja rano poveli pogotkom Jradija (7). Ta tri gola prednosti trebala su biti više nego dovoljna za mirnu večer, no ona se na kraju pretvorila u horor i golemu blamažu. Jefferson (57) i Kone (69, 90+6) kreirali su senzacionalni preokret za pobjedu od 3:1 i prolazak Gzire United zbog većeg broja pogodaka u gostima. Maltežani su burno proslavili neočekivano mjesto u drugom pretkolu Europske lige, a s druge strane domaći navijači dali su svoj doprinos sramotnoj večeri Splićana. Dio njih ušao je na travnjak i pokušao se fizički obračunati s igračima, a dio se pokušao probiti do svečane lože i isto napraviti s čelnicima kluba, pa je pune ruke posla imala i policija, zbog čega Hajduku prijeti i oštra kazna iz UEFA-e.


Ovaj se debakl svrstava uz bok onima iz ljeta 2004. i 2005., kada je splitski klub ispao iz kvalifikacija Lige prvaka od irskih amatera Shelbournea i dobio ukupno "osmicu" od Debrecena, i jasno je da je donio nove tektonske poremećaje u ionako uzdrmanom klubu. Iako je upozoravao kako se Maltežane ne smije podcijeniti, očito je i trener Siniša Oreščanin to napravio, vjerujući da kombinirani sastav ima dovoljno kvalitete odraditi posao. Rezultat je debakl i sramotan poraz. Oreščanin nije iste večeri dao ostavku, no otkaz je stigao dan poslije, kada je iz kluba objavljeno "Siniša Oreščanin više nije trener Hajduka"...


Krivi su svi, ali ceh je platio trener. U petak poslijepodne uprava splitskog kluba izišla je pred novinare. Prvo su se ispričali navijačima te su kazali da i dalje ostaju na svojim funkcijama, ali da s klupe odlazi Oreščanin. Netom smijenjeni trener prošle je sezone odradio solidan posao, ali sramotan poraz od Gzire nije mogao preživjeti. Predsjednik kluba Marin Brbić i sportski direktor Saša Bjelanović Nadzornom su odboru dali svoj mandat na raspolaganje, ali ostaju na svojim pozicijama. Iako nije objavljeno tko sjeda na vruću klupu Hajduka, najozbiljni kandidat je Damir Burić, a pitanje trenera bit će razriješeno danas.
U Hajduku zbrajaju štetu, policija čuva igrače na treningu, momčad u nedjelju otvara prvenstvo u Prvoj HNL, a nema trenera... Na Poljudu već godinama nije mirno, a Maltežani su zadali udarac od kojega će se Hajduk još dugo oporavljati. G. R. /I. Li.
Oreščanin nije preživio sramotni poraz od Gzire, kluba koji zauzima 430. mjesto na UEFA-inoj ljestvici
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

2

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

3

OSJEČANI U ZAVRŠNICI SPAŠAVAJU SEZONU

Zekić i momčad traže
zajedništvo i podršku