Novosti
SABORSKI TROŠKOVI I AKTIVNOSTI

“Najskuplji” zastupnik i dalje je osječki SDP-ovac Hajduković
Objavljeno 20. srpnja, 2019.
Najviše se puta za riječ u 2019. javio Mostov Miro Bulj, čak 505 puta, a slijedi ga SDP-ovac Gordan Maras s 406 javljanja

Hrvatski sabor je u svom devetom sazivu, od 16. siječnja do 12. srpnja ove godine, održao dvije sjednice, koje su trajale 70 dana, odnosno više od 490 radnih sati. Raspravljano je o 270 točaka dnevnog reda te doneseno čak 117 zakona, od kojih je 25 usklađeno sa zakonodavstvom EU-a. Po hitnom je postupku doneseno 38 zakona. Kada je riječ o ostalim aktima, doneseno je, prihvaćeno ili primljeno na znanje 69 odluka, 43 izvješća, 2 plana, 1 mišljenje, 2 zaključka i 1 program.

Aktivni
U tom su razdoblju također postavljena 522 zastupnička pitanja, od čega 445 u pisanom obliku, a 77 tijekom aktualnog prijepodneva. Kada je riječ o aktivnostima zastupnika na sjednicama, zastupnici su se za riječ javili više od 7300 puta, najviše za repliku, a izrečeno im je 170 stegovnih mjera.

Prema podatcima o ovogodišnjim aktivnostima zastupnika s mrežnih stranica Sabora, najviše se puta za riječ, već tradicionalno, javio Mostov Miro Bulj, čak 505 puta, a slijedi ga SDP-ovac Gordan Maras s 406 javljanja, u čemu prednjače replike i odgovori na njih. Slijedi ih također zastupnik Mosta - Nikola Grmoja - s 261 javljanjem, a petorku najaktivnijih u Saboru ove godine zatvaraju SDP-ov Saša Đujić s 202 javljanja i sada nezavisni zastupnik Ivan Pernar sa 197. Među prvih deset još su Marko Sladoljev (Most) sa 174 javljanja, Stjepan Čuraj (HNS) sa 165, Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) 153, Davor Vlaović (HSS) 150 i Anka Mrak-Taritaš (Glas) 143. Najaktivniji HDZ-ov zastupnik bio je predsjednik stranačkog saborskog kluba Branko Bačić, koji je zauzeo 11. mjesto.

Kada je riječ o onima koji u Saboru objektivno nisu zaradili svoju plaću, treba reći da među 11 aktualnih zastupnika ima onih koji su tek sada prisegnuli i ušli u Sabor, primjerice HDZ-ova Marija Mačković i donedavni ministar iste stranke Lovro Kuščević, kao i SDP-ov Ivan Klarin, koji se nakon dvogodišnjeg izbivanja iz saborskih klupa sada vratio, pa njih treba izostaviti s liste neaktivnih zastupnika. A na njoj su zastupnici niza stranaka koji se u ovih šest mjeseci ni jednom nisu javili za riječ. To su Dražen Barišić (HDZ), Goran Dodig (HDS), Darinko Dumbović (Reformisti), Bruna Esih (Neovisni za Hrvatsku), Branimir Glavaš (HDSSB), Ermina Lekaj Prljaskaj (nezavisna zatsupnica albanske manjine), Milanka Opačić (nezavisna) i Ana-Marija Petin (HSS). Tek jednom govorili su Darinko Kosor (HSLS), Ana Komparić Devčić (nezavisna) i Mario Habek (nezavisni). Jednom je raspravljao i HDZ-ov Martin Baričević, ali on je u Sabor ušao u travnju.

Putovanja
Kada je riječ o troškovima rada zastupnika, državu je najviše koštao SDP-ov zastupnik i potpredsjednik Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Domagoj Hajduković, predsjednik osječko-baranjske organizacije SDP-a. Hajduković je i prošle godine bio najvećim potrošačem, kada je to prije svega obrazlagao članstvom u saborskom tijelu koje podrazumijeva česta putovanja izvan Hrvatske, a ovaj ga put nismo uspjeli dobiti za komentar. Njemu je ukupno na ime troškova isplaćeno 110.468 kuna, od čega najviše za avion (27.077), hotel (22.686) i stanarinu (19.425). Time je na pravom putu da sruši svoj rekord iz 2017. godine, kada je također imao najveće troškove od svih zastupnika (190.838 kuna, ali tada za cijelu godinu), a 2018. bio je šesti sa 132 tisuće kuna. Slijede ga HDZ-ov Ante Babić, kome su na ime troškova isplaćene 98.583 kune, Sanja Putica, također iz HDZ-a, sa 97.140, a među pet zastupnika s najvećim troškovima još su HDZ-ov Miro Kovač (87.567 kuna) i nezavisni, nedavno izbačen iz Mostova kluba, Slavonac Tomislav Panenić (87.173).

Igor Bošnjak
REKORDAN BROJ STRANAČKIH PREBJEGA
Gong je objavio analizu rada Sabora na temelju podataka s platforme Parlametar.hr, koja je pokazala da je u ovom sazivu bio rekordan broj stranačkih prebjega - čak 31 zastupnik promijenio je bar jedan klub. Najviše prebjega bilo je u izbornoj 2016. godini, a rekorder je SDP, koji je izgubio devet zastupnika. Najviše SDP-ovaca prebjeglo je u Klub Bandić Milan 365, a to su Milanka Opačić, Zdravko Ronko i Ana Komparić Devčić. U Bandićev klub prešlo je i ukupno najviše prebjega - njih sedmero. Uz trojku iz SDP-a, preostalih četvero je iz Kluba HNS-a (Puh, Kajtazi), HSS-a (Madjer) i Promijenimo Hrvatsku (Mišić). Klub HDZ-a izgubio je troje zastupnika - Brunu Esih, Zlatka Hasanbegovića i Hrvoja Zekanovića.
12 SJEDNICA
U devetom sazivu (od 14. listopada 2016. do 12. srpnja 2019.) Sabor je održao ukupno 12 plenarnih sjednica u trajanju od 330 plenarnih dana, tijekom kojih je raspravljeno 1295 točaka dnevnoga reda. Doneseno je 529 zakona. U sklopu aktualnoga prijepodneva Vladi je postavljeno 2231 zastupničko pitanje.
Osam se saborskih zastupnika od početka godine ni jednom nije javilo za riječ
Možda ste propustili...

STRUČNJACI UPOZORAVAJU NA NEZDRAVE NAVIKE

Svaka četvrta osoba ima nealkoholnu masnu jetru

“PROBLEM S OSOBNIM ISKAZNICAMA JE U DOMENI MINISTARSTAVA”

Izbori prošli regularno, ponavljaju se samo na dva biračka mjesta