Novosti
OSJEČKI HDZ O ZELENILU

Svako stablo mora imati ime i prezime
Objavljeno 19. srpnja, 2019.
Gradski odbor HDZ-a Osijek potaknut događanjima u gradu oko rušenja stabala i sadnje patuljastog drveća i kuglastih bagremova iznio je svoje rješenje za sustavno održavanje zelenila.

"Mi smo u prijašnjim istupima vrlo jasno govorili da nam je potreban sustavan pristup gradskom zelenilu. U Osijeku je prije deset godina pokrenut projekt zeleni katastar, odnosno osmišljena je baza podataka koja je trebala sadržavati popis i opis stabala, travnjaka, grmlja, staza, živica, cvjetnjaka i igrališta u gradu. Nažalost, s tim projektom stalo se i nikada u cijelosti nije zaživio.

Dakle, mi moramo imati kompletiranu bazu podataka u kojoj će svako stablo u gradu imati svoje ime i prezime, odnosno oznaku i morat će se znati u kakvom je stanju da bi ga se moglo redovno održavati i da ne bi propadalo. Takva baza podataka bi preko interneta bila dostupna svim našim sugrađanima. Preko takve baze podataka svaki građanin mogao bi znati kakvo je stablo pred njegovom kućom ili zgradom, u kakvom je stanju te poslati upit za intervenciju", ističu iz HDZ-a.

Dodaju kako se kao popratni dokument mora "izraditi studija koja bi definirala sve buduće nasade s rokovima sadnje, tako bi građani mogli sudjelovati u donošenju odluka o gradskom zelenilu".

“Drugi korak je osmišljena politika održavanja i sadnje drveća. Nikome nije jasno, a ni stručnjaci u gradskoj upravi ne znaju objasniti zašto se uporno provodi politika promjene hortikulture u našem gradu. Postavlja se pitanje zašto se Osijek od grada s prekrasnim povijesnim gradskim zelenilom, perivojima i prekrasnim drvoredima gustih i visokih krošnji posljednjih godina pretvorio u grad prepun ulica patuljastog drveća i kuglastih bagremova? Također je bitno napomenuti da smo već pozvali gradsku upravu da se prijavi na natječaj Europske komisije koji je u tijeku za Europsku zelenu prijestolnicu 2022. godine. Na taj način mogu osigurati 2,6 milijuna kuna, a što se može utrošiti, između ostalog, i za izradu zelenog katastra”, stoji u priopćenju Gradskog odbora HDZ-a Osijek. E.Nenadić
Možda ste propustili...