Novosti
DOMOVI OSTAJU BEZ PRIHODA KONCESIONARA

U Domu zdravlja Osijek 18 timova želi u privatnike
Objavljeno 20. srpnja, 2019.
Osječka županija nudi pogodnosti ambulantama u ruralnim sredinama

Skupština Osječko baranjske županije u četvrtak je donijela odluku o kriterijima za određivanje zakupnine u domovima zdravlja, ali i načinu određivanja broja ordinacija za obavljanje djelatnosti domova zdravlja, točnije određivanja kriterija za sve one koji iz sustava domskih liječnika žele prijeći u privatnike. Isto to učinila je i Skupština Vukovarsko-srijemske županije prošlog tjedna.

Kriteriji
To znači da upravna vijeća domova zdravlja sada mogu razmotriti zahtjeve svih svojih liječnika koji žele prijeći u privatnike i prema određenim kriterijima odlučiti tko će te uvjete zadovoljiti. Naime, prema novom Zakonu o o zdravstvenoj zaštiti, koji je na snagu stupio 1. siječnja, domovima zdravlja dodatno je smanjen broj liječnika u mreži, pa im je sada dopušteno zadržavanje tek 25 posto primarne zdravstvene skrbi. Kako su do sada držali 30 posto mreže, znači da još pet posto svojih timova moraju pustiti u privatnike. No, treba reći kako je u pojedinim domovima udio u mreži bio i znatno iznad 30 posto. Istovremeno je ukinut i sustav koncesionara, odnosno postojat će tek domski liječnici i privatnici, a svi koji žele ostati u prostorima domova zdravlja za to će plaćati najam prostora. No, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Osječko-baranjske županije dr. sc. Ivana Stanić upozorava kako je primjerice samo Osječka-baranjska županija iz tog sustava osiguravala 2, 8 milijuna kuna koje je onda dodjeljivala svojim zdravstvenim ustanovama.

- Ne smijemo zaboraviti da su domovi zdravlja čuvari primarne zdravstvene zaštite i moraju imati opstojnost i mi ih ne možemo ugasiti jer oni pokrivaju i ruralna područja. Novi zakon pred nas postavlja određene izazove jer se dosadašnji sustav koncesija ukida i mi ostajemo bez velikog dijela sredstava. Naravno, kroz odluku o određivanju zakupnina osiguravamo određena sredstva, jer je zakupnina i do sada iznosila 250 tisuća kuna plus koncesijska naknada, ali ti iznosi su daleko manji od onih koje smo mi sada osiguravali održavanjem 30 posto mreže - naglašava pročelnica Stanić.

S druge strane ovu vijest će dobro primiti liječnici koji od siječnja čekaju odluku Županije, a na kašnjenje donošenja odluka o kriterijima za odlazak u privatnike i naknadama za prostore upozoravala je i Koordinacija obiteljske medicine. Konkretno, u donošenju navedenih odluka Osječko-baranjska županija promašila je zakonski rok za 18 dana, a Vukovarsko srijemska za desetak dana.

- Te stvari se ne mogu donijeti preko noći i trebalo je sve iskomunicirati, ali i dobiti pojašnjenja ministra za neke stvari u zakonu koje nisu bile dovoljno dobro artikulirane - kaže osječko -baranjski župan Ivan Anušić.

Do sada je zahtjev za prelazak u privatnike u okviru djelatnika Doma zdravlja Osijek podnijelo sedam timova obiteljske medicine, osam timova dentalne medicine, jedan pedijatar i jedna medicina rada. To je definitivno više nego što Dom zdravlja Osijek u ovom trenutku mora pustiti, ali treba znati i da ne zadovoljavaju svi uvjete. Naime, u privatnike mogu liječnici koji su barem tri godine djelatnici Doma zdravlja, ali i koji su odradili plaćenu specijalizaciju. Recimo i kako Dom zdravlja Osijek u ovom trenutku drži 34 posto mreže u obiteljskoj i dentalnoj medicini. U Domu zdravlja Valpovo u privatnike želi šest timova s područja dentalne medicine, a recimo kako je ovaj dom zdravlja do sada primjerice držao 53 posto mreže u dentalnoj medicini. Zahtjeve za prelazak u privatnike podnio je i dio djelatnika Doma zdravlje Našice.

Veći prihod
Razumljivo je da liječnici žele prijeći u privatnike, jer većina želi otvoriti privatnu ordinaciju u kojoj će umjesto plaće doma zdravlja koje se kreće između sedam l osam tisuća kuna, moći ostvariti mjesečni prihod i do 30 tisuća kuna. Istovremeno postavlja se pitanje opstojnosti domova zdravlja, koji su neophodni u ruralnim područjima, a zbog malog broja pacijenata nisu zanimljivi nijednoj privatnoj ambulanti, ali i daljnjeg načina financiranja ovakvih ustanova koje su sada ostale bez velikog dijela prihoda. No, kako bi zadržao liječnike u ruralnim područjima osječko-baranjski župan napravio je dodatan iskorak i to na način da je svima koji će prijeći u privatnike ili već jesu, ponudio zakupninu prostora po cijeni od samo jedne kune. Inače, cijena zakupnine poslovnih prostora u 1. zoni kao što je primjerice centralna zgrada Doma zdravlja Osijek kretat će se od 1500 kuna za ambulantu do 50 četvornih metara do 3500 kuna za ambulantu veću od 100 kvadrata.

Nefreteta Z. Eberhard
25

posto primarne zdravstvene skrbi smiju zadržati domovi zdravlja
ŠIRENJE DJELATNOSTI
Ono čemu će se domovi zdravlja sada okrenuti, a kako bi popravili značajno narušenu financijsku situaciju je proširenje djelatnosti i to prema specijalističko konzilijarnoj djelatnosti. Tako je Osječko-baranjska županija donijela odluku o proširenju djelatnosti Doma zdravlja Osijek koja će sada obuhvaćati i djelatnost otorinolaringologije, ortopedije i traumatologije, urologije, ali čak i opće kirurgije.