Novosti
DOBRA VIJEST

Ina otkrila plin u Podravini
Objavljeno 19. srpnja, 2019.
Ina je Agenciji za ugljikovodike prijavila komercijalno otkriće ležišta plina na bušotini Severovci-1 u istražnom prostoru Drava-02, priopćili su u petak iz te kompanije. Navodi se kako je ispitivanjem u dva plinom zasićena intervala izmjerena količina plina od ukupno 53.000 prostornih metara na dan.

Istražna bušotina Severovci-1 nalazi se na istražnom prospektu Severovci, u blizini Ininih eksploatacijskih polja Molve, Kalinovac i Ferdinandovac, navodi Ina. Bušotina je izbušena u okviru prva faze istražnog razdoblja, sukladno potpisanom Ugovoru o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika za istražni prostor Drava-02 koji je Ina 10. lipnja 2016. potpisala s hrvatskom Vladom. Samo bušenje i izrada kanala bušotine trajali su četiri mjeseca, pri čemu je postignuta konačna dubina bušotine od 3410 metara, ističu u kompaniji.

“Raduje nas pozitivan rezultat bušotine Severovci-1 jer je on potvrda kvalitetnog rada te znanja i iskustva Ininih stručnjaka. Hrvatska je naše najvažnije područje u sklopu aktivnosti istraživanja i proizvodnja nafte i plina te nam je cilj staviti u proizvodnju sve postojeće potencijale u zemlji. Zainteresirani smo za daljnja ulaganja u istražne aktivnosti koje mogu dovesti do otkrića te posljedično proizvodnje, a to se odnosi i na manja ležišta ugljikovodika”, izjavio je Tvrtko Perković, Inin operativni direktor istraživanja i proizvodnje.

Ina planira nastaviti aktivnosti kako bi novootkrivene rezerve plina u idućim godinama privela proizvodnji, a ostvarenje plana ovisit će o trajnosti postupaka izdavanja svih potrebnih dozvola. Kompanija će istovremeno nastaviti i s istražnim radovima na istražnom području Drava-02 u koje je do sada uloženo oko sto milijuna kuna.

Valja podsjetiti da je i druga naftna kompanija koja je dobila koncesije za istraživanje i eksploataciju na istoku Hrvatske - Vermilion Zagreb Exploration također započela s istražnim bušenjima kod Cerića i Berka u Vukovarsko-srijemskoj županiji. I.M.
Možda ste propustili...

KAKO ŽIVE I ŠTO RADE STARIJI OD 50 GODINA U HRVATSKOJ I EU-U

Svaki četvrti stanovnik Hrvatske 2030. bit će stariji od 65 godina

Najčitanije iz rubrike