Novosti
NAKON 10 DANA PRAVNIK IVAN PAVIĆ IZGUBIO BITKU ZA ŽIVOT

Preminula i druga žrtva zločina u Centru za socijalnu skrb Đakovo
Objavljeno 20. srpnja, 2019.

Vezani članci

TRAGEDIJA U CENTRU ZA SOCIJALNU SKRB ĐAKOVO

Socijalna radnica hladnokrvno ubijena, pravnik teško ranjen, ubojica uhvaćen

Ivan Pavić (35), teško ranjeni pravnik đakovačkog Centra za socijalnu skrb, preminuo je u petak, potvrdili su iz ravnateljstva osječkog Kliničkog bolničkog centra. Đakovčanin Andrija Drežnjak (61), koji je zbog ubojstva socijalne radnice Blaženke Poplašen i Pavićeva ranjavanja u istražnom zatvoru, tako će sada odgovarati za dvostruko ubojstvo.


Odmah nakon ranjavanja 9. srpnja Ivan Pavić je s teškim ozljedama glave prevezen u KBC Osijek, gdje je operiran i gdje su se liječnici danima borili da mu spase život. Na žalost, ozljede su se pokazale preteškima. "Unatoč poduzetim opsežnim mjerama intenzivnog liječenja, obavještavamo vas kako je pacijent danas preminuo. Ovim putem izražavamo našu najiskreniju sućut njegovoj obitelji i kolegama", odgovorili su u petak iz ravnateljstva osječke bolnice.


Nezapamćeni zločin šokirao je Đakovčane, ali i cijelu Hrvatsku. Ubojica je nakon ispaljivanja smrtonosnih hitaca pobjegao iz Centra za socijalnu skrb na biciklu, a nakon toga slijedila je višesatna potraga, koja je urodila plodom u večernjim satima istoga dana, kada su ga policijski specijalci uhitili u polju između Đakova i Đakovačkih Selaca, u blizini autoceste. Kod njega je pronađen i pištolj iz kojeg je ispalio smrtonosne hitce, ali i putovnica te veći iznos novca, pa ga se sumnjiči i da je planirao bijeg iz Hrvatske.
Nakon uhićenja Drežnjaka slijedile su i stegovne mjere prema djelatnicima Policijske postaje Đakovo, a nakon informacije da je ubijena djelatnica upozoravala policiju na promjenu Drežnjakova ponašanja, koji je postajao sve agresivniji prilikom čestih dolazaka u Centar za socijalnu skrb. Nakon unutarnje kontrole, provedene dan nakon zločina, Ladislav Bece, načelnik Policijske uprave osječko-baranjske, objavio je medijima da su zbog metodoloških propusta i sumnje na teške povrede službene dužnosti pokrenuti disciplinski postupci protiv četiri policajca iz PP Đakovo. Načelnik postaje Rudolf Kolarić i policajac koji je bio zadužen za taj predmet udaljeni su s dužnosti. Nadzorom je utvrđeno da je policijska postaja 17. svibnja redovitom poštom zaprimila pisanu obavijest đakovačkog Centra za socijalnu skrb u kojoj se navodi informacija o učestalim dolascima dvaju njihovih štićenika u Centar, pri čemu su se prema djelatnicima ponašali verbalno agresivno, te da raspolažu anonimnom informacijom o mogućnosti nabave vatrenog oružja. Načelnik Bece kazao je i da su se policajci trebali više angažirati oko cijelog slučaja jer je njihova zadaća da štite građane, no dodao je kako je teško potvrditi da bi se i takvim postupanjem policajaca spriječio ovaj tragični događaj. M.Bugarić
OD KOGA JE NABAVIO PIŠTOLJ?
Iako detalji istrage nisu poznati javnosti, neslužbeno doznajemo kako se pomno istražuje odakle Andriji Drežnjaku pištolj kojim je pucao u Blaženku Poplašen i Ivana Pavića. Riječ je o pištolju kalibra 7,65 milimetara, koji je, zajedno s čahurama pronađenima na mjestu ubojstva, poslan na vještačenje u zagrebački Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić". Tamo će se utvrditi jesu li smrtonosni hitci ispaljeni iz njega. Tijekom istraživanja Andrija Drežnjak će biti podvrgnut i psihijatrijskom vještačenju da se sazna u kakvom je stanju bio prilikom nezapamćenog zločina. Prema riječima Miroslava Rošca, glasnogovornika Županijskog suda Osijek, unatoč činjenici da je 61-godišnjak liječen na psihijatriji i da mu je oduzeta poslovna sposobnost, "ništa od navedenog ne ukazuje da bi on bio neubrojiva osoba, na čemu je obrana inzistirala. Naime, osoba koja je planirala sve navedeno ne može biti neubrojiva, no o tome će zadnju riječ reći sudski vještak psihijatrijske struke. Sve radnje ukazuju na duboko smišljen scenarij".
Možda ste propustili...