Svijet
NAPUŠTA POLITIKU 2021. GODINE

Angela Merkel: Nadam se zdravom i dugom životu
Objavljeno 20. srpnja, 2019.
Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u petak na tradicionalnoj ljetnoj konferenciji za novinare kako razumije da su ljudi zainteresirani za njezino zdravlje nakon što se u posljednje vrijeme nekoliko puta tresla u javnosti.

Na konferenciji u Berlinu, koja se održava uoči ili nakon ljetnog odmora, još je jednom naglasila kako, unatoč tremorima, i dalje može obavljati dužnost predsjednice vlade. "Meni je moje zdravlje i kao privatnoj osobi izrazito važno", naglasila je kancelarka ističući da se osjeća dobro. Rekla je da 2021., kada ističe mandat sadašnje vlade, namjerava napustiti politiku. "Ali onda će, nadam se, biti jedan drugi život koji želim provesti u zdravlju", rekla je kancelarka koja je u srijedu napunila 65 godina.

Merkel se u posljednjih nekoliko tjedana više puta tresla u javnosti, da bi nakon toga u više pojavljivanja ostajala sjediti. Nije objasnila što je uzrok tremorima.

Kancelarka je na konferenciji za novinare osudila rasističke komentare predsjednika SAD-a Donald Trumpa koji je četirima demokratskim zastupnicama Kongresa rekao kako bi se trebale "vratiti" otkud su došle. "To je nešto što šteti snazi SAD-a. Ja se potpuno distanciram od tih izjava i potpuno solidariziram s napadnutim ženama", izjavila je Merkel.

Merkel se osvrnula i na izbor nove predsjednice Europske komisije, donedavno njemačke ministrice obrane, Ursule von der Leyen i kazala kako je ona "dobro rješenje" za Europu. Također je branila dolazak predsjednice CDU-a Annegret Kramp-Karrenbauer na njezino mjesto. "Kramp-Karrenbauer iskusna je političarka, a svojom funkcijom na čelu CDU-a daje ministarskoj poziciji potrebnu težinu", izjavila je Merkel.

Na pitanje novinara hoće li imenovanje dviju članica CDU-a na nove funkcije naštetiti nastavku koalicije sa socijaldemokratima koji su se protivili takvim rješenjima, kancelarka je rekla kako je koalicija "stabilna". "U prošlosti smo dokazali da možemo voditi državu unatoč nekim razlikama u mišljenjima", kazala je Merkel. H
Možda ste propustili...

"OPSTANAK RS OVISI ISKLJUČIVO O OPSTANKU BIH KAO DRŽAVE"

Vijeće za provedbu mira u BiH odbacilo zahtjeve iz RS

AMERIČKI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA

Pompeo oštro napao Kinu i Rusiju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana