Osijek
ŽUPANIJA DODIJELILA POTPORE U POLJOPRIVREDI I RURALNOM RAZVOJU

Više od 850.000 kuna potpora dodijeljeno je korisnicima u Osječko-baranjskoj županiji
Objavljeno 19. srpnja, 2019.

Šezdesetak vlasnika OPG-ova, čelnika jedinica lokalnih samouprava i drugih poljoprivrednih proizvođača s područja Osječko-baranjske županije potpisalo je sa Županijom ugovore o dodjeli potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

- Ovo je drugi put da se potpisuju ugovori na temelju javnih poziva iz 2019. godine. Ukupno je više od 850 tisuća kuna potpora dodijeljeno našim korisnicima, a gledamo li koliko je do sada dodijeljeno i odobreno potpora našim korisnicima za sva njihova ulaganja koja su imali, dolazimo do 1,2 milijuna kuna – poručila je pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu OBŽ-a Silva Wendling.

Riječ je o nizu potpora koje se podupiru. Tako postoje mjere potpora usmjerene za mlade poljoprivrednike, za one koji nisu stekli veličinu da se mogu javiti na mjeru ruralnog razvoja. Zatim za preradu, kada primarnu poljoprivrednu proizvodnju prerađuje u neki drugi oblik, potom sredstva dozvoljena za ulaganje u opremu, uređenje prostora,... Postoji nekoliko mjera u sektoru stočarstva, nabavu junica i obnove postojećeg stada, mjere važne za povećanje kvalitete mlijeka. Upravo na tu mjeru stavljaju naglasak u Županiji jer se tu proizvodnju želi vratiti na naše selo kako bi mali poljoprivrednici s nekoliko krava održavali ruralni prostor. Također su tu i mjere za promociju naših poljoprivrednika, za odlaske na sajmove i manifestacije, zatim mjera usmjerena na kvalitetu proizvoda (analize, certificiranje...) a jedna je mjera usmjerena za jedinice lokalne samouprave za uređenje njihova ruralnog prostora i infrastrukturu.

- Ako uredbe dozvole da se korištenje potpora produži, i mi ćemo ih produžiti za novo razdoblje jer sve ono što ćemo mi odobravati u novom programu mora opet biti usklađeno sa zajedničkom poljoprivrednom politikom. Javni je poziv otvoren do 1. prosinca i ne bude li u pojedinim mjerama dovoljno novca, Županija će ih osigurati – kazala je Wendling.

Jedan od potpisnika ugovora je i Anto Vukoja, načelnik Općine Darda, koja je dobila 175 tisuća kuna za uređenje jedne otresnice dužine 1200 metara

Spomenka Pajčin, iz Šumarine u Baranji, za svoj je OPG dobila novac za ograđivanje nasada lijeske i zaštite od životinja.

- Mnogo nam znači svaka potpora, koliko ona god visoka bila, jer radimo potpuno ekološku proizvodnju - tvrdi Pajčin te, poput OPG-ovca Željka Rupčića iz Đakova, izražava zadovoljstvo kooperativnošću Županije te jednostavnom procedurom. T. Prusina
Cilj je potpora brži, bolji i intenzivniji razvoj proizvodnje u poljoprivredi, tvrdi dožupan Petar Lagator
Najčitanije iz rubrike