Osijek
POSLJEDNJI DAN NASTAVE U UČIONICI NA OTVORENOM

Ljetna škola u ZOO-u:
Mališanima diplome i
darovi, emuima kupka
Objavljeno 19. srpnja, 2019.
Pozornost su privlačili i nosati rakuni, posebno ponosni roditelj čije je mladunče, još nedovoljno spretno, kaskalo za njima

Nakon dva tjedna igre i upoznavanja sa životinjskim svijetom završila je još jedna Ljetna škola Zoovrta Osijek. Četrdesetak je mališana tako na zanimljiv način iskoristilo dio ljetnih školskih praznika, uživajući u poučnom boravku u zelenoj oazi na lijevoj obali Drave koja je, zahvaljujući obilnim kišama, nikad ljepša i bujnija. Koliko je ZOO škola popularna među malim ljubiteljima životinja, najbolje govori činjenica da su je mnogi od njih svakodnevno posjećivali, a sudeći prema reakcijama posljednjeg dana nastave, rado bi i nastavili.


Kako i ne bi kada su tijekom boravka u njoj imali priliku svakoga dana naučiti nešto novo. Kako se, primjerice, hrane čimpanze, giboni i orangutani, što im je najdraža razonoda, koje slastice vole... Pod budnim okom edukatorice Dore Bjedov, mahom mlađi osnovci nizali su voće na grančice koje bi nudili omiljenim lemurima, skupljali bambus, slamu i češere kako bi sagradili hotel za kukce koji su nazvali Odmorište kod marljivog mrava. Hranili su i fose, prekrasne životinje s Madagaskara mačkolikog izgleda koje su im jako dobro poznate iz popularnog animiranog filma, a koje su u osječki ZOO stigle protekle zime. Obišli su, naravno, i 31-godišnju jaguaricu Micicu, najstariju pripadnicu te vrste u svijetu, poklonovši joj veliku, ukusnu kost koju je ona, pogađate, s oduševljenjem prihvatila, pokazavši da je za svoje godine itekako živahna. Pozornost su privlačili i nosati rakuni, posebno ponosni roditelj čije je mladunče, još nedovoljno spretno, kaskalo za njima.


Atrakcija posljednjeg dana škole, prije nego što su edukatorica Dora Bjedov i zoologinja Tatjana Šalika-Todorović polaznicima uručile diplome i prigodne poklone, bilo je tuširanje emua. Nije se moglo pouzdano utvrditi tko više uživa - australska ptica dugih nogu i vrata ili dječica koja su promatrala kako ih zoologinja Šalika-Todorović polijeva širokim mlazom kapljica vode koje su u jednom trenutku stvorile dugu.


- Za dva tjedna Ljetne škole obišli smo veliki broj životinja, a nekima od njih gradili smo ili obogaćivali nastambe. Uz to što su im izrađivala igračke, djeca su imala priliku i hraniti životinje te uživati promatrajući njihove aktivnosti. Prije samih radionica vrijeme smo posvetili teorijskom dijelu nastave u učionici, gdje smo gledali razne filmove i prezentacije - opisuje edukatorica Dora Bjedov.


Naravno, kao i u "običnim" školama, nastava izvan učionice mališanima je u pravilu bila zanimljivija.
- Najzanimljivi dan bio je kada smo izrađivali hotel za kukce. Od životinjskih aktivnosti najzanimljiviji su im bili majmuni. Kako čimpanze ne vole vodu, napravili smo bazenčić u kojemu je plutalo voće, pa je bilo jako zanimljivo gledati kako čimpanze pokušavaju doći do voća a da ne dodirnu vodu - prepričava Bjedov.


Ivan Alilović
Najčitanije iz rubrike