Mozaik
TRI MJESECA OD POŽARA

Unutrašnjost Notre Damea
je prazna, prepuna krhotina
Objavljeno 19. srpnja, 2019.
Velike zaštitne mreže postavljene su u katedrali kako bi spriječile urušavanje dijelova s krova

Tri mjeseca nakon što je požar opustošio katedralu Notre-Dame u Parizu, pogled u razrušenu katedralu otkrio je sablasnu prazninu i dijelove ruševine koji se još uvijek nalaze u središnjem dijelu građevine. Novinari su dobili jedinstvenu priliku nazočiti obilasku unutrašnjosti znamenitosti svjetske baštine stare 850 godina.

Prije samo tri mjeseca, katedrala je bila ispunjena vjernicima i turistima u razgledavanju gotičke arhitekture i poznatih vitraja, koji su nakon požara ostali većinom neoštećeni. Sada, umjesto gomile posjetitelja, u njoj je nekoliko desetaka stručnih radnika u bijeloj zaštitnoj opremi, kacigama i maskama koji rade na osiguravanju strukture građevine. Velike zaštitne mreže postavljene su kako bi spriječile urušavanje dijelova s krova, a osoblje se mora dodatno zaštiti od trovanja olovom zbog kontaminacije izazvane topljenjem starog krova. Neugodan miris još se uvijek osjeti u zraku, a neoštećeni redovi sjedala u prednjem dijelu katedrale podsjećaju na njezin izgled prije razornog požara. Restauracija, koja još nije započela, zahtijevat će zamjenu krova, čiji je velik dio uništen u požaru.

Međutim, prije nego što obnova počne, katedrala mora biti osigurana kako nijedan dio ne bi bio pod rizikom od urušavanja, prvenstveno svod. "Nismo ni približno u fazi obnove. Još uvijek radimo na hitnom osiguravanju strukture katedrale", rekao je glavni arhitekt Notre-Damea Philippe Villeneuve. Rizik od urušavanja još uvijek je visok, stoga se u pojedinim dijelovima koriste samo strojevi s daljinskim upravljanjem. U središtu katedrale skupljena je velika hrpa krhotina te je Villeneuve rekao kako će se svaki dio pomno pregledati. "Ništa neće biti bačeno", rekao je dodavši kako će analiza svakog dijela pomoći u stvaranju precizne znanstvene slike katedrale prije početka obnove.

Unatoč oštećenju, katedrala i dalje izgleda veličanstveno, s velikim stupovima na lađi, netaknutim orguljama i poznatom rozetom s vitrajima. Pariško tužiteljstvo poručilo je kako je neugašena cigareta ili električni kvar mogao izazvati požar, nakon čega su otvorili istragu za zločin iz nehaja, bez osumnjičenih.

Svećenici su 15. lipnja, dva mjeseca nakon požara, sa zaštitnim kacigama, u katedrali održali prvu misu.

Milan Bugarić
850

godina stara je svjetska znamenitost Pariza
2

mjeseca nakon katastrofalnog požara svećenici su s kacigama na glavi služili svetu misu
Rizik od urušavanja još uvijek je visok pa se koriste i strojevi s daljnskim upravljanjem
Možda ste propustili...

POPULARNA SARAJEVSKA GRUPA

Zabranjeno pušenje rasplesalo Osijek

U NOVOJ SERIJI “THOSE ABOUT TO DIE” ROLANDA EMMERICHA

Hopkins kao car Vespazijan

Najčitanije iz rubrike