Mozaik
25. SARAJEVO FILM FESTIVAL OBJAVIO PROGRAM

Za Srce Sarajeva natjecat će se 53 filma, od toga dva hrvatska dokumentarca
Objavljeno 20. srpnja, 2019.

Za nagrade Srce Sarajeva u konkurenciji 25. Sarajevo Film Festivala (SFF), koji će se održati od 16. do 23. kolovoza, ukupno će se natjecati 53 filma u selekcijama igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma.

"Čak će 23 filma zabilježiti svjetsku premijeru, njih četiri međunarodnu premijeru, 24 regionalnu i dva bosanskohercegovačku premijeru", najavljeno je sa SFF-a. Selekcijski tim, pod vodstvom Izete Građević, kreativne direktorice Sarajevo Film Festivala, pogledao je 950 filmova - 150 dugometražnih igranih, 180 dokumentarnih, 420 kratkih i 200 studentskih.

Elma Tataragić, selektorica za igrani film, u program je uvrstila devet filmova, Rada Šešić, selektorica za dokumentarni film, njih 16, prema odluci selektorice za kratki film Elme Tataragić ove će godine biti 14 filmova, a Asja Krsmanović, selektorica za studentski film, u program je uvrstila 14 filmova.

Iz direkcije SFF-a su objavili detaljni program SFF-a u kojemu je navedeno kako će među filmovima koji će se natjecati za Srce Sarajeva u kategoriji igranog filma natjecati četiri ostvarenja koja će imati svjetsku premijeru, jedan međunarodnu a još četiri regionalnu. Za najbolji igrani film natjecat će se gruzijski film "A onda smo plesali" redatelja Levana Akina, rumunjski "Heidi" u režiji Catalin Mitulescu, bugarski "Mačka u zidu" u režiji Mine Mileve i Vesele Kazakove, rumunjski "Mo" Radu Drugomira, albanski "Otvorena vrata" u režiji Florenc Papas, turski "Priča o tri sestre" Emina Talpera, "Sin" bosanskohercegovačke redateljice Ines Tanović, bosanskohercegovačko-nizozemska koprodukcija "Odvedi me na neko lijepo mjesto" Ene Sendijarević i bugarski "Ukrug" Stefana Komandareva.

Među igranim filmovima u konkurenciji nema niti jednog iz Hrvatske, ali će zato dva hrvatska ostvarenja biti u utrci za najbolji dokumentarac a još tri natjecat će se za najbolji kratki i studentski film. Za Srce Sarajeva u kategoriji dokumentarnog filma natjecat će se šesnaest ostvarenja a među njima su hrvatski "Da je meni ono što mi nije" Višnje Skorin koji će na SFF-u imati i svjetsku premijeru te "Još jedan odlazak" u režiji Renate Poljak kojemu će sarajevski festival biti prilika za međunarodnu premijeru. U natjecateljskoj konkurenciji za najbolji kratki film uz 13 drugih ostvarenja je i "Tina" Dubravke Turić što će ujedno biti svjetska premijera ovog filma dok će se za najbolji studentski film natjecati "Groblje slonova" Filipa Mojzeša i "Šihta" Damira Markovine za koje je također u Sarajevu rezervirana svjetska premijera. Natjecateljski program predstavlja najveću i najvažniju platformu za promociju i razvoj regionalnih kinematografija.

Program obuhvaća filmove i autore iz Albanije, Armenije, Austrije, Azerbajdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Cipra, Grčke, Gruzije, Mađarske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Slovenije i Turske. Hina
ČAK 678 NASLOVA U 16 GODINA
Utemeljen 2003., Natjecateljski program, kao glavni program SFF-a, svake godine ugosti više od 300 redatelja, scenarista, producenata i glumaca. U međuvremenu je postao najvažnije mjesto za plasiranje jugoistočnoeuropskog filma i mjesto okupljanja svih profesionalaca i publike, koju zanimaju kinematografije tih zemalja, te je u proteklih 16 godina prikazao 678 naslova i ugostio na tisuće filmskih stvaralaca iz regije.
Najčitanije iz rubrike