Sport
PRIVATNI KAPITAL SPAS ZA KLUB

Grad Vinkovci traži strateškog partnera za rad i financiranje Cibalije
Objavljeno 19. srpnja, 2019.
Grad Vinkovci kao većinski vlasnik kluba nema ni novca ni energije za vođenje kluba

Izvanredna, 17. sjednica Gradskog vijeća Vinkovaca protekla je u raspravi oko - HNK Cibalia! Na Gradskom je vijeću odlučeno kako će se već ovoga mjeseca pokrenuti postupak pronalaženja strateškog partnera za rad i financiranje kluba, koji ove godine slavi sto godina postojanja.


Ta stota godina možda bude i prijelomna za budućnost kluba. Bliža prošlost je pokazala da Grad Vinkovci kao većinski vlasnik HNK Cibalia nema ni novca ni energije za vođenje nekad prvoligaškog, a sad drugoligaškog kluba, koji pamti puno ljepše dane od ove teške svakodnevice. Već se mjesecima po kuolarima priča kako postoji skupina ljudi koja bi željela kupiti vinkovački klub i uložiti u njega, a to je bio i okidač da Grad krene u postupak traženja strateškog partnera.

Zajednička odluka

Gradonačelnika Vinkovaca Ivana Bosančića Gradsko je vijeće ovlastilo da u procesu nalaženja strateškog partnera provede pripreme i objavu javnog natječaja za prikupljanje ponuda za ulaganje u HNK Cibalia. Vlasnik mora pripremiti dokumentaciju na temelju koje će zainteresirani investitori imati uvid u postojeće stanje, ali i potencijale koje taj nogometni klub nudi, kao rezultat traži se dugoročno ulaganje u razvoj nogometa na području regije na postojećoj i eventualno novoj infrastrukturi. Na temelju rezultata provedenog javnog natječaja Gradsko vijeće donijet će odluku o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja i s njime kao strateškim partnerom Grad će zaključiti ugovor, navodi se u odluci Gradskog vijeća, koje je dobilo potporu svih vjećnika, i vladajućih i oporbenih. Imenovano je i deveteročlano Povjerenstvo za iznalaženje strateškog partnera u HNK Cibalia š.d.d., u kojemu su dva člana i vijećnici iz oporbe, pa se, kako kaže Davor Benić iz SDP-a, prvi put događa da se u neke važne odluke uključuju i oporbeni vjećnici. Ili su samo svi svjesni da je Cibalia prevelik teret (trošak) Gradu i da se taj problem mora što prije riješiti.

Uzor Osijek i Rijeka

- Ovo je početak procesa koji se u Cibaliji mora dogoditi i kojeg smo svi svjesni. Cibalia treba investitora, svježi kapital i pretvoriti se u klub koji će funkcionirati na europskoj razini. Imamo primjere iz Rijeke i Osijeka, koji su dobro složeni i na temelju njihovih prijedloga otvorili smo priču i s Cibalijom. Osnovali smo povjerenstvo koje će pokrenuti natječaj i razmotriti ponude, ako ih bude, a nadamo se da hoće. Povjerenstvo će u konačnici predložiti Gradskom vijeću hoćemo li s određenim investitorom ići u partnerski odnos, hoće li to biti dokapitalizacija kluba ili pak prodaja dionica - rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić. Provest će se revizija kluba, kao i građevinski elaborat, da bi se u konačnici dobili zaključci struke kako treba izgledati i kakve uvijete Cibalia treba imati, odnosno kako klub u budućnosti treba izgledati u sportskom i tržišnom smislu. Prema gradonačelniku, proces ne smije dugo trajati, jer mogući zainteresirani žele u što kraćem roku dobiti informacije koje ih zanimaju.


Dok se zadani poslovi ne odrade, Bosančić ne želi govoriti o Cibalijinim dugovima, mogućim tužbama bivših čelnika i poslovnih partnera vinkovačkog nogometnog kluba.
Navodno je Cibalijin dug 14 milijuna kuna, jedan investitor iz Portugala već je bio u Vinkovcima, razgledao stadion i spreman je uložiti novac, ali bi, naravno, raspustio kompletno aktualno čelništvo kluba i postavio svoje ljude. Također se šuška kako je već angažirao arhitekta, koji je temeljito pregledao stadion u Lenijama i utvrdio kako za najnužniju obnovu valja uložiti bar milijun eura. U planu je i gradnja ili dogradnja hotela za smještaj nogometaša.


Miroslav Flego
Ivan Bosančić

gradonačelnik Vinkovaca

Gradski interes je da se poduzme sve u svrhu sportske i financijske stabilizacije našeg nogometnog kluba te je stoga i pokrenut postupak pronalaženja strateškog partnera
Možda ste propustili...

ZEKIĆ NA RASPOOLAGANJU NEĆE IMATI VEZNJAKA

Na Istru 1961 bez Čokaja

Najčitanije iz rubrike