Sport
OSJEČANKA U ODBOJKAŠKOJ “REPKI”

Beta Dumančić kod kuće se priprema za put na svoje drugo EP
Objavljeno 19. srpnja, 2019.

Najbolje hrvatske odbojkašice u pogonu su sada već više od dva mjeseca. Pripreme su u punom jeku jer od 23. kolovoza čeka ih nastup na Europskom prvenstvu. Ljetni dio priprema izabranice Danielea Santarellija trenutno provode u Osijeku, gdje doista imaju sve potrebno za nesmetan rad. Seniorska izabrana vrsta je i ranije boravila u gradu na Dravi, a među 17 igračica ima i onih kojima je boravak ovdje i dodatni plus. Beta Dumančić, srednja blokerica Hrvatske, jedna je od dvije Osječanke (uz Katarinu Pavičić), kojoj sigurno nije teško palo što će se dio trenažnog procesa odvijati u Gradskom vrtu.

- Od sredine svibnja smo na okupu, prvi dio bili smo u Varaždinu, meni je naravno draže da smo sada u Osijeku - sa smiješkom će Beta uoči jednog od poslijepodnevnih treninga, na kojima se brusi forma za EP. Beta ih je sa suigračicama već podosta odradila, iza nje su i dva natjecanja prije dolaska u kućno okruženje.

- Igrali smo finale Zlatne lige, izgubili smo od Češke, ali smo izvadili vizu za Challenger kup u Peruu, gdje smo konkurirali za mjesto u Ligi nacija sljedeće godine. Nismo uspjele u tom naumu, završile smo četvrte u konkurenciji šest reprezentacija. No dosadašnji nastupi zaslužuju vrlo dobru ocjenu, jer ne treba zaboraviti da smo vrlo mlada reprezentacija, ima dosta igračica koje su prvi put u ovakvoj situaciji, gdje su na sebi imale veliku odgovornost. Stoga smo zadovoljni poslom koji smo dosada odradili - kaže 28-godišnja reprezentativka, koja je sada među "starijom gardom" u svlačionici.

- Prvi poziv stigao je još prije sedam godina, posljednjih četiri-pet sam u tom nekom standarnom reprezentativnom okruženju. Od velikih natjecanja participirala sam prije dvije godine na Europskom prvenstvu u Gruziji i Azerbajdžanu, prošle godine sam bila dio pobjedničke selekcije na Mediteranskim igrama u Taragoni - kaže pouzdana srednja blokerica, koja bi voljela u nastavku reprezentativne karijere dosegnuti i ona najveća okupljanja, Svjetsko prvenstvo i Olimpijske igre. No sada je primarno nametnuti se izborniku Santarelliju (prije je bila na izborničkoj listi preminulog Miroslava Aksentijevića i Igora Lovrinova, ne i kod Angela Vercesija) i biti među putnicama za Mađarsku, gdje će naša reprezentacija odraditi pet utakmica u uvodnoj skupini. Trenutna brojka od 17 igračica trebala bi biti skraćena za tri imena nakon vikenda, u kojem Hrvatsku čekaju dvije prijateljske provjere s Bugarskom.

- Zdrava je atmosfera u svlačionici, pozitivna i poticajna na treninzima i utakmicama. Svi su na istim startnim pozicijama, izbornik je taj koji će na kraju procijeniti tko je najspremniji, tko je zdrav i tko treba ići na prvenstvo - naglasila je Beta, koja na svojoj poziciji ima konkurenciju u Emi Strunjak, Božani Butigan i Martini Šamadan. Sve, kao i preostalih 12 igračica, imaju motiv i želju biti u rosteru za najveće kontinetalno natjecanje, koje će prvi put okupiti 24 reprezentacije. Što Hrvatska može u tom društvu pitali smo i Betu Dumančić.

- Brojna je i kvalitetna konkurencija, ali mislim da imamo što pokazati i u tom društvu. Imali smo dobrih partija na prethodnim natjecanjima, bilo je i oscilacija, ali ima još vremena da poboljšamo neke stvari. Dobro radimo, vjerujem da će se to i naplatiti na Europskom prvenstvu - priželjkuje osječka reprezentativka Beta Dumančić.

Nino Benčina
IGRAČKA KARIJERA
Igračku je karijeru Beta Dumančić započela u Pivovari Osijek, gdje je već kao srednjoškolka igrala u seniorskoj ekipi prvoligaša s Drave (u sastavu su bile Švedl, Bareš, Musa...). S 21 godinom otisnula se u SAD, gdje je na sveučilištu Clemson u Južnoj Karolini uz bavljenje odbojkom diplomirala ekonomiju i turizam. Uslijedio je povratak u Europu, destinacija je bila češki Olomouc. Potom se jedna sezona odradila u Poljskoj (Pila), a sada je već treću godinu članica njemačkog bundesligaša Schwerinera.
Srednja blokerica s Drave pripada u krug najiskusnijih hrvatskih reprezentativki, koje su na okupu u Gradskom vrtu
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike