Sport
SP U VATERPOLU U GWANGJUU

Kazahstan za Barakude samo lakši trening
Objavljeno 18. srpnja, 2019.
Hrvatska danas (13.30) igra posljednji susret u skupini, a potom će čekati rasplet osmine finala

Hrvatska vaterpolska reprezentacija danas u Gwangjuu (13.30 prema hrvatskom vremenu) s Kazahstanom igra posljednji susret u skupini B na Svjetskom prvenstvu. Aktualni svjetski prvaci većinu posla u prvoj fazi natjecanja već su odradili uvjerljivim pobjedama protiv Australije (14:4) i SAD-a (17:7), kojima su osigurali četvrtinale, pa im je današnji susret samo rutinsko odrađivanje obveze.

“Desetke” u prva dva dvoboja pomalo su iznenadile i sve u našim redovima, od izbornika Ivice Tucaka do igrača, koji ni uz postojeći optimizam nisu očekivali kako će već na startu SP-a pružiti tako uvjerljive igre. Iako ni Australci ni Amerikanci ne spadaju u prvi krug favorita za medalje, radi se o kvalitetnim reprezentacijama, koje redovito nekome pokvare planove, a s kojima smo i mi nerijetko znali imati neizvjesne oglede. No ništa takvo nismo gledali u prva dva susreta Barakuda u Južnoj Koreji, koje su dominirale u svim segmentima igre te potvrdile kako s pravom nose status vjerojatno i glavnog favorita za naslov.

- Stvarno nismo ni mi očekivali dvije ovako lake utakmice. Nisu one zapravo bile lake, ali ih rezultat takvima pokazuje. Najvažnije je da smo ostvarili dvije pobjede i sada možemo mirno čekati suparnika u četvrtfinalu. Možemo se čak i odmoriti, odraditi nekoliko treninga, što nam je bilo važno. Prvi cilj smo ispunili, biti prvi u skupini, i sad bez pritiska čekamo četvrtfinale. Pokazali smo kvalitetu za velike rezultate - rekao je Loren Fatović.

O našem današnjem suparniku nema potrebe trošiti previše riječi. Nije to stvar podcjenjivanja, nego objektivnog stanja kvalitete, jer Kazahstan ni u kojem slučaju ne može iznenaditi Tucakovu momčad. Najveći uspjeh do sada Kazahstan je imao plasiravši se dva puta na 11. mjesto na posljednja dva SP-a, a u Gwangjuu će završiti negdje između 13. i 16. Naime, s porazima od SAD-a (7:16) i Australije (8:17) jedina su reprezentacija koja je već nakon dva kola izgubila izglede za osminu finala. Bez obzira na moguću opuštenost naših vaterpolista te vrlo izvjesno ravnomjerno dijeljenu minutažu, za očekivati je još jednu uvjerljivu pobjedu Hrvatske, koja će se potom u miru moći pripremati za četvrtfinalni ogled sljedećeg utorka.

- Ne smije se nikoga podcijeniti, ali sigurno možemo iskoristiti ovaj susret za poboljšanje nekih stvari u igri i onda se kroz analize samo što bolje pripremiti za nastavak Prvenstva - poručio je Marko Macan uoči našeg posljednjeg susreta u skupini.

Goran Roguljić
Čekanje raspleta za četvrtfinale
Hrvatski vaterpolisti osvajanjem prvog mjesta “preskočili” su osminu finala te će mirno moći iščekivati tko će im biti suparnik u četvrtfinalu u utorak, 23. srpnja. Barakude iščekuju boljeg iz ogleda C3 - D2, a raspleti tih skupina također će biti danas. U skupini C na trećem će mjestu završiti Novi Zeland ili Južna Afrika, a o poretku bi vrlo lako mogla odlučivati ukupna razlika pogodaka. Obje reprezentacije imaju jedan bod u međusobnom ogledu, a u posljednjem kolu N. Zeland igra sa Španjolskom, a J. Afrika s Mađarskom. Italija i Njemačka u izravnom ogledu odlučuju o pobjedniku skupine D, a neuspješnija momčad završit će kao druga. Talijani imaju četiri boda te im je i bod dovoljan za osvajanje skupine i izravan put u četvrtfinale, a Nijemci imaju tri te im treba pobjeda.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike