Novosti
SABORSKA OPORBA KRITIZIRA SMJENE U VLADI

Most zatražio izvanrednu sjednicu zbog Kujundžića; Jandroković: Čekamo jesen
Objavljeno 18. srpnja, 2019.

Hrvatski sabor u petak bi na izvanrednoj sjednici trebao izglasati sedam novih ministara i dva potpredsjednika u hrvatskoj Vladi.


Tomu će prijepodne prethoditi sjednice sedam matičnih saborskih odbora na kojima će premijer Andrej Plenković predstaviti kandidate za nove članove svoga kabineta, pa će se na odborima raspravljati o budućim ministrima, a na plenarnoj će se sjednici, sazvanoj za 17 sati, o njima samo glasati. Odmah nakon izglasavanja novi ministri i potpredsjednici Vlade trebali bi položiti prisegu.


Mostov politički tajnik Nikola Grmoja u četvrtak je najavio da će njegova stranka uskoro u saborsku proceduru poslati zahtjev za opoziv ministra zdravstva Milana Kujundžića, a, suprotno stavu vladajućih, tvrdi kako o tom prijedlogu Sabor treba raspravljati na izvanrednoj sjednici. “Smatramo da na temelju zahtjeva za opoziv, prema Poslovniku, moraju sazvati izvanrednu sjednicu Sabora na kojoj bismo o tome raspravljali. Naši građani više ne mogu čekati reforme u zdravstvenom sustavu, Kujundžić nije ništa napravio i mora otići”, izjavio je Grmoja novinarima. Reagirao je time na stav predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da zbog Mostova zahtjeva ne treba održavati izvanrednu sjednicu Sabora tijekom ustavne ljetne stanke u saborskom zasjedanju. "Da je normalna sjednica, da se ne radi o stanci, tada bi se sasvim sigurno raspravljalo o toj točki unutar 30 dana. Međutim, imamo odredbu u Poslovniku Hrvatskoga sabora, a i Ustav se toga dotiče, da je za sazivanje izvanredne sjednice potreban zahtjev predsjednice Republike, Vlade i natpolovične većine zastupnika u Saboru", kazao je Jandroković novinarima pred Banskim dvorima. Najavio je da će upit o tome treba li sazvati izvanrednu sjednicu poslati Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav, pa će nakon toga razgovarati o Mostovu zahtjevu. To što oporba nema 76 ruku za sazivanje izvanredne sjednice, Jandroković tumači kao potvrdu da se ona onda ne treba ni održati, nego pričekati jesensko zasjedanje.


SDP-ovac Peđa Grbin takvu tvrdnju predsjednika Sabora smatra izuzetno zabrinjavajućom jer, kako tvrdi, pokazuje da je HDZ na najgrublji način spreman kršiti Ustav kako bi "zaštitio vojnika partije Kujundžića”.


“Kada Ustav govori o pitanju povjerenja članu Vlade, kaže da se o tome mora provesti rasprava i glasovanje u roku od 30 dana od dana dostave prijedloga Saboru. Ustav ne spominje iznimku, primjerice, godišnji odmor zastupnika, pa bi bilo jako dobro da ga predsjednik Sabora pročita prije nego što si dopusti ovakve izjave”, izjavio je Grbin novinarima. “Ako vladajuća većina odluči ignorirati Ustav i ne sazvati sjednicu da bi se raspravilo o povjerenju Kujundžiću, bit ćemo prisiljeni obratiti se Ustavnom sudu jer se u tom slučaju radi o jednom od najgorih kršenja Ustava u modernoj hrvatskoj povijesti”, najavio je.


Inače, prema Ustavu, kada se zahtjev za opoziv člana Vlade pošalje u saborsku proceduru, on se automatski uvrštava u dnevni red i počinju teći proceduralni rokovi u kojima se Vlada treba, u roku od osam dana, očitovati o tom zahtjevu, a Sabor tu točku treba raspraviti najranije sedam, a najkasnije 30 dana od podnošenja zahtjeva za opoziv.


Predsjednik SDP-a Davor Bernardić je na konferenciji za novinare smjenu ministara za koje je SDP tražio opoziv ocijenio kao dokaz da su imali pravo o njihovoj upetljanosti u korupciju. "Nažalost, to nije naša pobjeda, to je poraz Hrvatske, to je poraz demokratskog sustava i poraz neovisnih institucija", kazao je Bernardić na konferenciji za novinare u središnjici SDP-a. Istaknuo je kako je zbog korupcije u hrvatskom društvu mnogim mladim ljudima ukradena budućnost, a starijima dostojanstvo. "Ovo nije rekonstrukcija, ovo je prikrivanje kriminala", naglasio je Bernardić te upitao što radi Državno odvjetništvo ako su ministri otišli zbog korupcije.
"Umjesto na ispitivanje u DORH neki dolaze po zastupnički imunitet u Sabor, a neki bivaju nagrađeni mjestom potpredsjednika Vlade", rekao je Bernardić te Vladu nazvao "koruptivnom hobotnicom koja proždire Hrvatsku". Ponovio je SDP-ov stav da bi jedina prava rekonstrukcija bila da je premijer Andrej Plenković smijenio sam sebe zbog umiješanosti u aferu Borg, odnosno cijelu Vladu, te raspisao izbore.


Hina/D.Pav.
Davor Bernardić: Ovo nije rekonstrukcija, ovo je prikrivanje kriminala
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OTVARANJE HRVATSKE GRANICE

Bez zabrane prelaska za deset zemalja

2

U BRODU OBOLJELA RADNICA IZ ŠVEDSKE

U Osijeku bez novooboljelih

3

ISPRAĆAJ MATURANATA

Učenici će ipak slaviti na
lijevoj dravskoj obali?