Regija
TKO MOŽE DOBITI KLUPU

Vukovarska tržnica: Pravo na prodaju imaju samo registrirane osobe
Objavljeno 19. srpnja, 2019.
Igor Antolović je naglasio kako su dužni osigurati normalno funkcioniranje tržnice
VUKOVAR - Na posljednjoj sjednici prije ljetne stanke Gradsko vijeće Vukovara većinom je glasova dalo suglasnost na nacrt prijedloga Općih uvjeta isporuke usluga na Gradskoj tržnici Vukovar. Igor Antolović, pročelnik službe vlastitog pogona vukovarske tržnice, pojasnio je kako su, sukladno obvezama propisanim Zakonom o komunalnom gospodarstvu, izradili nacrt.- Smisao donošenja općih uvjeta je propisivanje jasnih pravila za sve. Do sada ta obveza nije bila propisana zakonom, što ne znači da tržnice nisu imale svoja pravila. Nastojali smo ih definirati na način kako bi bila dostatna za normalno funkcioniranje tržnice, ali i kako bi zaštitili korisnike od eventualne samovolje pružatelja usluga - rekao je Antolović. Premda nitko od vijećnika nije imao ništa protiv nacrta, moglo se čuti kako zbog lošeg socijalnog statusa ima onih (ponajprije pripadnika starije populacije) koji prodaju domaća jaja, tjesteninu i slične proizvode kako bi preživjeli, no njima nije dopuštena prodaja na tržnici. Antolović je pak naglasio kako ta kategorija stanovnika ni do sada nije mogla prodavati na tržnici jer zakon jasno propisuje kako to pravo imaju samo oni koji su registrirali svoju djelatnost. Građani koji godinama kupuju na vukovarskoj tržnici znaju kako je i prije, dok nova tržnica nije stavljena u funkciju, bilo onih koji su u neposrednoj blizini stare tržnice u središtu grada prodavali bez zakupa klupa. Uglavnom su u njihovim gajbicama bila jaja, domaća tjestenina, povrće i voće iz vrtova, ali znalo se naći i mesnih prerađevina, pilića, kunića, sokova i rakija. I nakon otvaranja nove tržnice dio njih ostao je na starim lokacijama, gdje i dalje prolaznicima nude iste proizvode. Na naš je upit Antolović rekao kako bi takve aktivnosti na javnim površinama trebali kontrolirati komunalni redari, dok je na službi vlastitog pogona Gradske tržnice Vukovar da vodi računa o onomu što se događa na samoj tržnici.
Dragana Korpoš
GRAĐANI LOŠIJEG IMOVINSKOG STATUSA PRODAJU NA JAVNIM POVRŠINAMA
U razgovoru s onima koji se odlučuju na prodaju na javnim površinama doznali smo kako to čine zbog pukog preživljavanja.

- Imam nekoliko kokoši i mali vrt. Mirovina mi je mala, suprug je teško bolestan i kad poplaćam sve račune, ne ostane nam dovoljno ni za osnovne potrebe. Jaja i nešto povrća prodam ili ovdje ili susjedima i tako se snalazim - rekla nam je jedna od prodavačica koju smo zatekli nedaleko od stare tržnice, dodajući kako Vukovarci kupuju ono što im ponudi jer znaju da je riječ o domaćim proizvodima. Iako po zakonu nema pravo na prodaju na tržnici, ističe kako će i dalje prodavati na drugim lokacijama. Upitana što će učiniti ako je komunalni redari upozore da ne smije prodavati na javnim površinama, odgovorila je kako će se već nekako snaći i prodavati jaja i tjesteninu ponajprije susjedima i poznanicima, što i sada čini po principu dostave na kućni prag.
Možda ste propustili...

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

Najčitanije iz rubrike