Osijek
EKOTRG NA GLAVNOJ TRŽNICI

Gorkom dinjom protiv šećerne bolesti i raka
Objavljeno 19. srpnja, 2019.
Brojna su ljekovita svojstva ove neobične povrtnice, a konzumiraju je i vitalni stogodišnjaci

Ovotjedni Ekotrg na glavnoj osječkoj tržnici bio je rezerviran za jednu neobičnu povrtnicu u našim krajevima koja pomaže u liječenju brojnih bolesti, a pripisuju joj se i svojstva očuvanja dugovječnosti.

Riječ je o gorkoj dinji ili kareli, zeleno-bradavičastom plodu koji nam ovaj put nije stigao iz dalekih krajeva, nego iz Suhopolja, gdje ga odnedavno vrijedno uzgaja Bojan Jurić. "Ove godine krenuli smo u priču s gorkom dinjom koju sadimo na plantaži, a trenutno imamo 500 sadnica. Sve počinje još u drugom mjesecu kada sadimo sjeme u klijalište, a dobivenu sadnicu presađujemo u svibnju, nakon što prođe opasnost od mraza jer se sadi na otvorenom. Njezina cvatnja i rađanje ploda traju sve do rujna ili listopada, a očekivani urod je 15 kilograma po biljci. Inače, proizvode plasiramo dostavom po narudžbi, a zainteresirani nas mogu pronaći i nedjeljom na osječkoj veletržnici", dodao je Jurić. Organizatorica Ekotrga, Ljiljana Olujić pojašnjava nam kako je riječ o suptropskoj biljci koja je na Zapadu popularna kao dodatak prehrani, a puno manje je poznata kao jestiva biljka. "To je tradicionalna povrtnica, podrijetlom iz Indije, koja se proširila na cijeli Daleki istok, ali i Južnu Ameriku. Brojna istraživanja pokazala su njezina ljekovita svojstva, primjerice kao korisna terapija u liječenju dijabetesa tipa 1 i 2, ali i u suzbijanju rasta stanica karcinoma, osobito onih teško izlječivih karcinoma gušterače i jetre. Možemo biti sretni da u blizini imamo proizvođača koji ostaje orijentiran na domaće tržište", zaključila je Olujić.

Posjetiteljica Darinka Oslić kaže kako je gorku dinju kušala prvi put i oduševila se pripremljenim tradicionalnim jelom i sokom, a ističe kako je i inače oduševljava ponuda Ekotrga.

Ema Nenadić
Šljive od tri kune, mladi krumpir pet
Prelijep, sunčan i topao radni četvrtak na glavnoj je tržnici obilovao svim bojama ljeta, a i ponuda voća i povrća bila je raznolika. Tako su zainteresirani za kilogram mahuna trebali izdvojiti 25 kuna, a za istu količinu patlidžana 15 kuna, dok se kilogram mladoga krumpira mogao pronaći po cijeni od pet kuna. Kao osvježenje od ljetnih vrućina odlično dođu povrtne salate, a ako ju pravite od rajčice, možete ju pronaći po deset kuna za kilogram, dok za onu od krastavaca trebate izdvojiti od šest do deset kuna. Ako ste pak ljubitelj voća, razveselit će vas cijena od 10 kuna za kilogram nektarina ili tri do pet kuna za kilogram šljiva.
Možda ste propustili...

UDRUGA NE-OVISNOST KROZ EU PROJEKT OSIGURALA VLASTITE PROSTORE

Mišetić: Ovo će podići kvalitetu i razinu usluge našim korisnicima

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

Najčitanije iz rubrike