Kultura
8. HRVATSKI TRIENNALE AKVARELA U KARLOVCU

Ne mora biti glasno, veliko i agresivno
Objavljeno 19. srpnja, 2019.
U Galeriji "Vjekoslav Karas" u Karlovcu otvoren je 8. hrvatski triennale akvarela, u organizaciji Gradskog muzeja Karlovac i Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda. Ova jedinstvena manifestacija posvećena likovnom mediju akvarela započela je svoje postojanje 1998. Do sada je na manifestaciji izlagalo više od 400 izlagača, među kojima su eminentna imena hrvatskog slikarstva: Edo Murtić, Đuro Seder, Nikola Reiser, Rudolf Sablić, Vojo Radoičić, Ivan Antolčić, Ivan Lovrenčić i mnogi drugi. Na poziv organizatora za izlaganje u 2019. odazvala su se 163 autora. Odbor za odabir radova odabrao je 79 autora.

U katalogu izložbe kustosica Sonja Švec Španjol ističe: "Osmi hrvatski triennale akvarela potvrdio je činjenicu kako tehnika akvarela i dalje uživa veliku popularnost, te je sâm triennale postao poticaj i mjerilo vrijednosnih dosega u tehnici akvarela i bez imalo sumnje prerastao u tradiciju nakon pune 22 godine kontinuiranog djelovanja. I možda još važnije, hrvatski triennale akvarela upozorava kako ne mora sve biti glasno, veliko i agresivno kako bi bilo vidljivo, uvaženo i cijenjeno. Dapače, svijet nam uvijek iznova pokazuje kako oni tihi zakutci skrivaju najveće vrijednosti ako znamo osluškivati, gledati, ali i vidjeti."

Veliku otkupnu nagradu dobio je Zdravko Milić, akademski slikar iz Labina, za rad Nebeska Podmornica, a Posebnu pohvalu dobio je rad Starost akademskog slikara iz Zagreba, Zorana Kakše. Izložba se u Galeriji “Vjekoslav Karas” može razgledati do 31. kolovoza. N.Vek.
Možda ste propustili...

"SVE MOJE BOJE ZA TEBE" PETRE UŠALJ U ZADRU

Oslikavanje lica i tijela kao terapija

U ZNAKU TALIJANSKE BAROKNE UMJETNOSTI

Jesen u Beču: 70-ak remek-djela talijanskog baroka

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

"SVE MOJE BOJE ZA TEBE" PETRE UŠALJ U ZADRU

Oslikavanje lica i tijela kao terapija

2

U ZNAKU TALIJANSKE BAROKNE UMJETNOSTI

Jesen u Beču: 70-ak remek-djela talijanskog baroka

3

NA 70. IGRAMA PRAIZVEDBA U REŽIJI MARINE PEJNOVIĆ

Geranium - Vojnovićeva priča o samoći, koja je danas prisutnija nego ikad prije