Novosti
SASTANAK NA PANTOVČAKU

Penava i predsjednica o pravima srpske manjine
Objavljeno 17. srpnja, 2019.
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović primit će u četvrtak vukovarskog gradonačelnika Ivana Penavu, s kojim će razgovarati o primjeni odluke kojom je Ustavni sud odredio da se prava srpske nacionalne manjine u tom gradu moraju unaprijediti, potvrđeno je iz Ureda predsjednice.


Ivan Penava je u nedjelju ocijenio kako su dijalog i suradnja građana Vukovara, pripadnika hrvatskog naroda i srpske nacionalne manjine na zadovoljavajućoj razini, a da bi svako povećanje opsega prava pogoršalo međunacionalne odnose. Poručio je pritom da u Vukovaru prvo treba riješiti neriješena pitanja iz 1991. godine. Vukovarski gradonačelnik poslije je potvrdio da je više puta razgovarao s premijerom Andrejom Plenkovićem o odluci Ustavnoga suda, a premijer mu je rekao kako treba zadržati mir i stabilnost te kroz komunikaciju i dijalog pokušavati riješiti pitanje uporabe jezika i pisma nacionalnih manjina u Vukovaru.


Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović rekao je u nedjelju kako od lokalne vlasti u Vukovaru očekuje da provede odluku Ustavnog suda o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina, kojom je određeno da se prava srpske nacionalne manjine u tom gradu moraju unaprijediti te da oko toga ne želi polemizirati s Ivanom Penavom. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je u srijedu novinarima da "svi moraju provoditi odluke Ustavnog suda".
Iz vukovarskog SDSS-a u ponedjeljak su priopćili kako se nitko ne bi smio postaviti iznad Ustavnog suda, da se srpska manjinska zajednica ne odriče Ustavom zajamčenih prava. "Mi se ne odričemo Ustavom zajamčenih prava i očekujemo da se provode u skladu sa zakonom. Kada je u pitanju konzumiranje tih prava, to treba ostaviti na slobodnu volju manjine, a ne da o tome odlučuje većina", ističe se u priopćenju vukovarskoga SDSS-a koje je potpisao predsjednik te organizacije Srđan Kolar. H/D.Pav.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike