Novosti
OSOBE S INVALIDITETOM

U radno aktivnoj dobi ih je 217.578, a rade samo 18.903
Objavljeno 18. srpnja, 2019.
Burek: Sustavne promjene još izostaju, ali razina informiranosti polako raste

Kako stoji u izvješću o osobama s invaliditetom u Republici Hrvatskoj, koje je Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio krajem svibnja, u našoj zemlji živi 511.281 osoba s invaliditetom, nasuprot 511.080 osoba koliko ih je živjelo 2009. Najveći broj osoba s invaliditetom je u skupini starijih od 65 godina, njih 248.389, a posebno je zanimljivo što je u radno aktivnoj dobi njih čak 217.578.

Pozitivni pomaci
Također, oko 66 posto osoba s invaliditetom nema završenu osnovnu školu ili ima samo osnovnoškolsko obrazovanje, a uz tri posto osoba s visokom ili višom stručnom spremom, izvješće ukazuje kako su prema podatcima Očevidnika zaposlenih osoba s invaliditetom, u RH zabilježeni podatci za 18.903 zaposlene osobe, pri čemu samo 11.037 osoba zadovoljava kriterije Pravilnika o očevidniku. Čak 27 posto od ukupnog broja osoba s invaliditetom živi u Gradu Zagrebu i Splitsko-dalmatinskoj županiji, a u Krapinsko-zagorskoj županiji prema ukupnom udjelu stanovništva živi najviše osoba s invaliditetom, u Osječko-baranjskoj trenutno ih je 21.506, što je znatan pad u odnosu prema razdoblju prije 10 godina, kada su bile čak 34.932 osobe s invaliditetom. No pokraj svih tih brojki postavlja se pitanje - kakva je stvarna situacija o pitanju društvenog položaja, prava, ali i cjelokupne informiranosti osoba s invaliditetom?!

Mario Burek, savjetnik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom iz Područnog ureda pravobraniteljice u Osijeku, s fokusom na Osječko-baranjsku županiju i istočnu Hrvatsku, kroz nekoliko točaka upozorio nas je na ono što osobe s invaliditetom najviše frustrira, na što se žale i kako im se može pomoći.

- U cijeloj Hrvatskoj najveći problem još je izostanak sustavnih promjena. Iako imamo neke pozitivne pomake kroz zakonske izmjene i izmjene propisa, kao primjerice povećanje naknade za osobnu invalidninu, doplatak za pomoć i njegu, dječji doplatak, povećanje broja korisnika osobne asistencije, ali sve su to pojedinačni pomaci koji su rezultat dugogodišnjeg i iscrpljujućeg zagovaranja udruga osoba s invaliditetom - podsjeća Burek naglašavajući kako te izmjene nisu uklonile sustavni nedostatak zbog kojega velik broj osoba s invaliditetom još nema osiguranu podršku i skrb u onoj mjeri u kojoj im je potrebna.

U posljednje vrijeme pozitivno je dočekan i Pravilnik o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima, ali ono što zabrinjava, smatra Burek, jest da još uvijek nije riješen sustavan način financiranja asistenata i komunikacijskih posrednika.

- Stalni problem s kojim se osobe s invaliditetom susreću jest nepovezanost sustava - zdravstvenog, socijalne skrbi te odgoja i obrazovanja, pa svatko, konkretno u slučaju djece s teškoćama u razvoju, vodi svoju individualnu politiku, umjesto da kroz sinergiju poduzimaju radnje radi poboljšanja položaja djece. No kao jedan od pozitivnih primjera suradnje nadležnih ministarstava kao i jedinica lokalne i regionalne samouprave može se istaknuti Centar za autizam u Osijeku, koji je pri uspostavi osluškivao potrebe djece, roditelja, ali i samih stručnjaka - otkriva savjetnik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, napominjući kako je nedostatak sustavne suradnje doveo do toga da još nije potpuno zaživio Nacionalni okvir za probir i dijagnostiku djece s poremećajima iz spektra autizma, a prepreke stvara i nedovoljna dostupnost usluga rane intervencije za djecu s teškoćama u razvoju. Uza sve to, Mario Burek upozorava kako se protekle dvije godine prilično usporio i proces deinstitucionalizacije osoba s invaliditetom, na koji se RH obvezala, pa ističe konkretan primjer projekta "Moj kvadrat u zajednici", kojim je u Osijeku povećan broj stambenih jedinica i samih korisnika, a prema izvješću HZJZ-a još 1,2 % osoba s invaliditetom u RH boravi u ustanovama, a u nezadovoljavajućim uvjetima stanovanja živi oko 13 % osoba.

Svijest se mijenja
Unatoč svim negativnim pokazateljima, među osobama s invaliditetom porasla je razina informiranosti o pravima i mogućnostima, što dokazuje i Područni ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u Osijeku, koji je s područjem djelovanja u pet slavonskih županija već premašio broj ukupnih obraćanja s toga područja u odnosu prema 2017. godini, a iako je tek srpanj, uskoro očekuje i dosezanje broja obraćanja iz cijele 2018. Ovom se uredu tako do srpnja obratilo više od 200 osoba s invaliditetom, roditelja djece s teškoćama u razvoju i predstavnika udruga, a od njegova otvorenja u studenome prošle godine provedeno je 500 različitih radnji poput savjetovanja, preporuka, upozorenja i zatraživanja očitovanja.

- Cjelokupna svijest u društvu se mijenja jer smo primijetili da nam se javlja sve više djelatnika raznih institucija, kao i studenti, koji samoinicijativno, s pritužbama, upozoravaju na probleme ili daju prijedloge o njihovim rješenjima. Što se tiče samih osoba s invaliditetom, najviše pritužbi imamo iz područja socijalne skrbi, u kontekstu neostvarivanja prava pred nadležnim tijelima ili komunikacije djelatnika u pojedinim institucijama, velik broj pritužbi imamo na tijela vještačenja, a mnogo nam pritužbi dolazi i iz sfere rada i zapošljavanja, pa imamo najviše upita za savjetovanje o poštovanju prava radnika, prednosti pred jednakim uvjetima te konkretno o pravu na razumnu prilagodbu na radnom mjestu, za koju se zanima i sve više poslodavaca - otkriva savjetnik Burek napominjući kako uz upite vezane za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja i pritužbe iz područja odgoja i obrazovanja Područni ured pravobraniteljice u Osijeku na dnevnoj bazi zaprima pritužbe vezane za pristupačnost i mobilnost kako u vezi neprimjerenih arhitektnoskih ili komunikacijskih rješenja tako i zbog nedostatka ili neprilagođenosti javnog prijevoza iz ruralnih sredina.

Područni ured u Osijeku osnovan je upravo kako bi povećao svijest i informiranost osoba s invaliditetom u ruralnim sredinama, pa savjetnik Mario Burek s kolegama mjesecima obilazi cijelu Slavoniju, a krajnji rezultat takve inicijative vidljiv je upravo u povećanju broja obraćanja, primjerice iz Belog Manastira i Slavonskog Broda, gdje se susretao s predstavnicima lokalne samouprave i specijaliziranih udruga za osobe s invaliditetom.

- Nažalost, ili srećom, na takvim susretima vidimo koliko je još problema ostalo neriješeno. Primjerice, opet dolazimo do konstantnog problema s prijevozom u Baranji, gdje kronično nedostaje i pružatelja socijalnih usluga, od asistencije, rane intervencije za djecu, pa sve do brige za stare i nemoćne. Činjenica je kako ondje nema aktivnih udruga ili ih je premalo, a prijevoza nema ili ga ima, ali nije sufinanciran - upozorava Burek zaključujući kako je informiranost porasla zbog ključne suradnje s civilnim sektorom, odnosno udrugama koje upozoravaju na svakodnevne probleme osoba s invaliditetom i dovode do sustavnih, a ne samo individualnih rješenja brojnih problema.

Marko Mandić
Mario Burek

savjetnik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom iz Područnog ureda pravobraniteljice u Osijeku

Najviše pritužbi imamo iz područja socijalne skrbi zbog neostvarivanja prava ili komunikacije djelatnika u pojedinim institucijama, velik je i broj pritužbi na tijela vještačenja.
SANKCIONIRANJE NEPROPISNOG PARKIRANJA
Pristupačnost objekata za osobe s invaliditetom u Osječko-baranjskoj županiji bolja je zahvaljujući i preporukama Ureda pravobraniteljice u Osijeku. “Pomaka ima, naročito u privatnom sektoru, gdje banke najviše uvažavaju naše prijedloge. Također, pozitivna je suradnja i s određenim institucijama, koje su nakon naše preporuke objasnile kako nemaju dovoljno sredstava za gradnju ili nadogradnju objekata kako bi povećale pristupačnost za osobe s invaliditetom, na naš prijedlog shvatile su da mogu koristiti EU fondove. Centar za socijalnu skrb provodi jedan takav projekt, Grad Osijek nam je najavio takve projekte, dok je Upravni odjel za kontinentalni turizam pri Osječko-baranjskoj županiji uz našu podršku prijavio projekt prekogranične suradnje s Županijom Baranja u Mađarskoj kako bi poboljšao turističku infrastrukturu i ponudu učinio dostupnijom osobama s invaliditetom”, kaže Mario Burek naglašavajući kako su počele i intenzivnije akcije sankcioniranja nepropisnog parkiranja na mjesta označena za osobe s invaliditetom.