Novosti
MIJENJAJU SE ODNOSI POSLODAVACA PREMA RADNICIMA

Rastu plaće, ali i broj ugovora o radu na neodređeno vrijeme
Objavljeno 18. srpnja, 2019.

Poslodavci su u posljednje vrijeme, čini se, shvatili da samo zadovoljan radnik može biti profitabilan, zbog čega radnicma nude sve bolje uvjete na radnim mjestima, ali i zapošljavanje na neodređeno i neku, bar uvjetnu, sigurnost. To se da zaključiti iz analize podataka koju je predstavio portal MojPosao, navevši kako su u prvoj polovini ove godine čak 65 posto objavljenih oglasa za posao činili oglasi za rad na neodređeno. U odnosu prema istom razdoblju 2018. godine, zabilježen je porast od pet posto. Ako se tomu doda rast prosječne plaće od skromnih dva posto u odnosu prema prošloj godini, jasno je da se neki trendovi mijenjaju u korist radnika.

- Nastavljen je trend povećanog zapošljavanja u sektoru ljudskih potencijala, što sugerira da poslodavci sve više vode brigu o svojim radnicima, kako u pronalasku tako i u njihovu zadržavanju - ističe Igor Žonja, direktor portala MojPosao. Uzimajući u obzir ukupan broj objavljenih oglasa za posao, na cjelokupnom tržištu rada primjetan je trend stagnacije i usporavanja tržišta te blagog, dvopostotnog, pada broja objavljenih oglasa. No, s druge strane, u prvih šest mjeseci na platformama MojPosao, web-stranici MojPosao i mobilnoj aplikaciji PosLovac objavljeno je više od 41 tisuće oglasa za posao, što je povećanje od 8 posto prema istom razdoblju prošle godine. Žonja tvrdi da se na temelju tih podataka može zaključiti kako tržište stagnira, ili blago pada, međutim, s obzirom na to da poslodavci u Hrvatskoj sve teže pronalaze zaposlenike, već su uvezli znatan broj radnika iz inozemstva te se na taj način nose s manjkom radne snage.

Među najtraženijim zanimanjima u prvoj polovini godine, zastupljenih s čak 40 posto ukupnog broja oglasa objavljenih na portalu, bila su, razumljivo, ona vezana uz turizam, ugostiteljstvo i prodaju, te su se najviše tražili konobari, prodavači, skladištari, kuhari, vozači...

S obzirom na to da se sezonski radnici s iskustvom uglavnom vraćaju “starim” poslodavcima i s njima sami dogovaraju poslove, zabilježen je lagani pad u ponudi sezonskih poslova. Gotovo neprimjetnih jedan posto činili su oglasi poslodavaca koji su tražili djelatnike za stručno osposobljavanje. U više od trećine oglasa (38 posto) traži se poznavanje stranog jezika, u 30 posto oglasa bitnim za posao navodi se poznavanje rada na računalu, a u 41 posto oglasa traženo je iskustvo. Ne posustaju ni oglasi za poslove u inozemstvu, te je u ovogodišnjih pola godine objavljeno čak 880 takvih oglasa, što je dva posto više nego u istom razdoblju prošle godine. I dalje prednjače poslovi u Njemačkoj i Irskoj, a slijede ih Italija i Austrija. Tužna je istina da Slavonija i dalje prednjači u najnižim plaćama zaposlenika, pa je tako u Virovitičko-podravskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji 16 posto ispod prosjeka, u Požeško-slavonskoj je 15 posto, Brodsko-posavskoj 14, a u Osječko-baranjskoj županiji 10 posto niža od prosjeka.

Tomislav Prusina
PROSJEČNA NETO PLAĆA U ZEMLJI 5819 KUNA
U protekla tri mjeseca prosječna mjesečna netoplaća u Hrvatskoj iznosila je 5819 kuna, što je porast za jedan posto u odnosu na kvartal prije, a četiri posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, objavio je portal MojPosao. Pribroje li se netoplaći bonusi, visina prosječne mjesečne plaće iznosi 6121 kunu, jednako kao u prethodnom kvartalu. Samo za ilustraciju, 112 posto veću plaću od ove imaju top-menadžeri.
Možda ste propustili...

PRAVOBRANITELJICA ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA

Kaznena prijava protiv Matanića

JEDAN OD VODEĆIH HRVATSKIH PEDAGOGA

Preminuo Vlatko Previšić

TRAŽI SE I ISPRIKA ZBOG POVREDE KODEKSA

Etičko povjerenstvo naložilo uklanjanje DP-ovog plakata

Najčitanije iz rubrike