Regija
IZLOŽBA CRNO-BIJELE FOTOGRAFIJE U GALERIJI MERAJA

Slavonski hrastici Franje Körnera
Objavljeno 18. srpnja, 2019.
VINKOVCI - U Galeriji fotografije Meraja otvorena je još jedna izložba, poslastica za ljubitelje povijesne crno-bijelle fotografije. Riječ je o fotografijama slavonskih šuma s početka 20. stoljeća iz neobjavljenoga albuma vinkovačkog fotografa Franje Körnera (1901. - 1945.). Ciklus je nazvan "Slavonski hrastici".

- Izložene su fotografije slavonskih hrastika vinkovačkog fotografa nastale od 1934. godine do 1940. za potrebe Brodske imovne općine jer, prema uredbi, svi hrastici koji su tada bili prodani morali su biti fotografirani. U pronađenom albumu bilo je 97 fotografija, a na ovoj izložbi ih je nešto manje. Fotografije su malog formata, 6 × 9, dijelom su izložene u originalnoj veličini, a dio izložbe, tj. dio slika, u velikom je formatu - rekao je na otvaranju autor izložbe i postava Dražen Bota, predsjednik Fotokluba Vinkovci, dodajući kako fotografije, osim dokumentarne građe, predstavljaju i sociološku studiju tadašnjeg života. M.F.
Posavske šume
Tomo Šalić, vinkovački povjesničar i autor teksta dojmljivog kataloga, doznao je da je Körner snimanje nastavio odmah poslije umirovljenja njegova prethodnika Stjepana Kirschwenga, koji je šume snimao od 1880. do 1930-ih. Posavske šume hrasta lužnjaka bile su podijeljene pri ukinuću Vojne krajine na državne šume, šume dane Krajiškoj investicijskoj zakladi i šume imovnih općina kao zadružno vlasništvo bivših graničara, pravoužitnika, istražio je Šalić.
Možda ste propustili...

VERONIKA I ZLATKO POLA STOLJEĆA ZAJEDNO

U braku Mrakovih razgovor i dogovor nikad nisu zamrli

ŽUPANIJA LIDER PO IZDVAJANJU

Za obitelj i djecu 10 eura po stanovniku

Najčitanije iz rubrike