Osijek
NAGRADA SAKAČ OSJEČANINU

Marko rasturio informatiku i za to dobio 5000 €
Objavljeno 18. srpnja, 2019.
Maturant III. gimnazije upisat će Matematiku i računarstvo u Osijeku, iz Hrvatske ne planira

Ispit iz informatike na državnoj maturi riješio je bez pogreške, a za to će mu krajem srpnja biti dodijeljeno pet tisuća eura! On je Marko Rajković, maturant i odlikaš osječke III. gimnazije - ovogodišnji dobitnik Nagrade Sakač, koju dodjeljuje Boris Sakač, jedan od doajena hrvatske informatike. Marko je ispit izborne informatike riješio 100 %.

Sve obvezne ispite državne mature - hrvatski, matematiku i engleski pisao je na višoj A razini te ostvario zavidne rezultate i izvrstan uspjeh. Premda za većinu maturanata matura znači najstresnije razdoblje života, ovaj se osječki maturant za najveći ispit pripremao tek nakon završetka školske godine. Do tada je bio fokusiran na redovite školske obveze i pripreme za natjecanja. Još od osnovne škole sudjelovao je na natjecanjima iz matematike, informatike i fizike. I baš ta su ga natjecanja, kaže, pripremila za maturu. Ispit je riješio 25 minuta prije isteka vremena.- Kada sam se pripremao za natjecanja, pogotovo iz informatike, kao da sam se istovremeno pripremao i za maturu. Nakon svega, mogu reći da su natjecanja za mene bila puno teža i zahtjevnija od mature, koja mi nije bila nikakav problem. Prije mature sam znao riješiti ispite od prijašnjih godina, a i neke druge sam kolege pripremao za maturu - kaže Marko. Mišljenja je da je državna matura dobra, a nema ništa protiv toga da fakulteti postavljaju uvjete za svoje studije. Za to što se ispit informatike i dalje piše na papiru, za razliku od natjecanja, ne smatra problematičnim.

- Zato što su svi zadatci teorija, osim posljednja dva, koja se odnose na programiranje. Mislim da je pisanje na papiru OK, jer ako ti znaš kako sustav radi, za to ti nije potrebno računalo. Isto tako, ako znaš programirati, točno znaš koja naredba što znači i što će ta naredba učiniti. Smatram da je to jako dobro za razmišljanje, a i ovdje su u pitanju jednostavniji programi i zadatci - priča Marko. Premda je i ostale ispite riješio za odličan, najtežim izdvaja hrvatski.

- U prvom dijelu teksta koji se odnosi na čitanje i razumijevanje teksta, dobili smo tekstove koje uopće nismo radili u školi. Imate situaciju da prvi put vidite tekst, i još ga ne razumijete. Bilo je zeznuto, ali na kraju je dobro prošlo, iako nisam nešto najbolji u pisanju - iskren je.

Njegov je izbor za nastavak školovanja osječki Odjel za matematiku, odnosno studij Matematika i računarstvo.

- Studij mi je jako privlačan i zanimljiv, i mislim da mi može puno pomoći u ostvarenju mojih daljnjih planova. Sviđa mi se njihova snažna suradnja s tvrtkama i gospodarstvom - dodaje ovaj zaljubljenik u matematiku i informatiku, koji želi raditi u realnom sektoru i stvarati. O odlasku iz Hrvatske ne razmišlja. A ni previše o tome na što će otići novac. No zna da ga neće uludo potrošiti.

- Kupit ću si nešto što mi treba za fakultet, a ostatak ću sačuvati - kaže Marko, koji je ostao iznenađen kada je čuo da je baš on dobitnik nagrade. Na uspjehu mu je telefonski čestitao i sam Boris Sakač, ali i Ministarstvo obrazovanja, u čijim će se prostorijama nagrada Marku svečano i uručiti 31. srpnja.
Jasenka Pejaković

Ispit iz izborne informatike na državnoj maturi riješio je 100 %, a državnu maturu položio s odličnim
MARKOVI PRIJEDLOZI
“Što se tiče programa matematike u našoj srednjoj školi, nemam zamjerke, ali informatika bi se mogla bolje odraditi. Programiranje koje počinje u 2. razredu, po meni bi se trebalo jače nastaviti u 3. i 4. razredu”, kaže Marko.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RADOVI NA TRGU BANA JELAČIĆA NAKON TEKSTA U GLASU SLAVONIJE

Na omiljenom su igralištu napokon građevinci i bageri

2

POVEĆANO ZANIMANJE ZA CIJEPLJENJE

U ambulantama potrošili
sve cjepivo protiv gripe!

3

15. STUDENOGA NA SNAGU JE STUPILA OBVEZA KORIŠTENJA ZIMSKE OPREME

Vulkanizerske radionice pune, a na zamjenu guma čeka se i nekoliko sati