Svijet
UPOZORENJE IZ MISIJE OESS-A

U BiH je na slobodi 5000 osumnjičenih za ratne zločine
Objavljeno 18. srpnja, 2019.

Bruce Berton, voditelj misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u BiH, izjavio je za sarajevsko Oslobođenje kako najmanje pet tisuća identificiranih počinitelja ratnih zločina na području BiH još uvijek nije procesuirano, a nastavi li se ovim predmetima baviti na dosadašnji način, pravosuđu će trebati bar desetljeće da ih sve završi.

Isti je taj podatak iznio i glavni tužitelj Haškog suda Serge Brammertz prije dvije godine. On je u kolovozu 2017. u intervjuu za Glas Srpske rekao kako je Haški sud postigao jako dobre rezultate. Podigli su 161 optužnicu, uključujući optužnice protiv nekih od najviše rangiranih dužnosnika koji su osmislili i proveli kampanje zločina nad civilima.

"Istovremeno, istina je da mnogi zločini još nisu procesuirani i da je Tribunal mogao učiniti više. Samo u BiH još ima 5000 osumnjičenih za koje treba provesti istrage. Dosta smo naučili, ali jedna od najvažnijih lekcija mora biti da je bez suradnje vlasti jako teško utvrđivati odgovornost počinitelja zločina", rekao je tada Brammertz.

Berton je za Oslobođenje rekao kako je stopa osuđujućih presuda u predmetima ratnih zločina na Sudu BiH "opada alarmantnom brzinom i uglavnom je posljedica nekvalitetnih istraga i optužnica koje podiže Tužiteljstvo BiH". Ocijenio je kako se Tužiteljstvo BiH, na čijem je čelu Gordana Tadić, ne usmjerava punim kapacitetom na istrage i kazneni progon najsloženijih predmeta ratnih zločina, rasipa raspoložive resurse, a predmete ratnih zločina procesuira veoma sporo.

Sastavni dio mandata misije OESS-a u BiH je upravo procjena stanja u pravosuđu te zemlje, posebice u odnosu na slučajeve ratnih zločina. Posljednja objavljena analiza OESS-a pokazala je kako u ladicama Tužiteljstva BiH i dalje stoji oko 800 predmeta ratnih zločina koji obuhvaćaju oko pet tisuća osumnjičenika. Berton je upozorio kako bi pravosudna tijela u BiH morala ozbiljno razmotriti zaključke te analize te poduzete mjere kako bi se stanje promijenilo te izrazio razočaranje što tijela vlasti u BiH još nisu usvojila izmjene državne strategije o ratnim zločinima jer je ona, prema njegovoj ocjeni, najbolji način za okončanje svih predmeta ratnih zločina do 2023., što je ranije postavljeni rok koji se sada čini nedostižnim.
M.Flego/H
Bruce Berton

voditelj misije OESS-a u BiH

Stopa osuđujućih presuda u predmetima ratnih zločina na Sudu BiH opada alarmantnom brzinom i uglavnom je posljedica nekvalitetnih istraga i optužnica koje podiže Tužiteljstvo.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NOVO ŽARIŠTE U TEŠNJU

U BiH pandemija opet izmaknula kontroli

2

AMERIKA OŠTRO UPOZORILA SRBIJU UOČI IZBORA:

Ratni zločinci ne smiju se kandidirati

3

SLOVENSKA VLADA

U Sloveniji dvoje novooboljelih od Covida-19 u zadnja 24 sata