Svijet
NAPAD NA ZASTUPNICE

Kongres osudio rasističke izjave Donalda Trumpa
Objavljeno 17. srpnja, 2019.
Donji dom američkog Kongresa glasovao je u utorak kako bi osudio "rasističke komentare" američkog predsjednika, što je optužba od koje se on branio dok je i dalje žestoko napadao četiri demokratske zastupnice.

Zastupnički dom u kojemu demokrati imaju većinu "oštro osuđuje rasističke komentare predsjednika Donalda Trumpa koji su ozakonili i povećali strah i mržnju prema novim Amerikancima i pripadnicima drugih rasa", piše u tekstu za koji su glasala i četiri republikanska zastupnika.

Trump je za vikend napisao na Twitteru da se četiri kongresnice, od kojih su tri rođene u SAD-u, trebaju "vratiti u uništena i kriminalom opustošena mjesta iz kojih su došle." U ponedjeljak im je uputio poruku: "Ako ne volite našu zemlju i niste sretne ovdje, slobodno otiđite", a u utorak je napisao da te objave "NISU rasističke." "U meni nema ni trunke rasizma! Takozvano glasovanje je demokratska prijevara. Republikanci ne smiju pokazati ‘slabost‘ i upasti u njihovu stupicu", napisao je američki predsjednik.

U svojim prvim objavama na Twitteru Trump nije imenovao kongresnice, no izdvojio ih je u obraćanju u Bijeloj kući u ponedjeljak. To su Alexandria Ocasio-Cortez iz New Yorka, Ilhan Omar iz Minnesote, Ayanna Pressley iz Massachusettsa i Rashida Tlaib iz Michigana.

Čini se da je Trump s obzirom na predsjedničke izbore u studenome 2020. odlučniji no ikad da mobilizira svoje biračko tijelo - koje u velikoj većini čine bijelci - i učini sve kako bi unio podjele među svoje političke protivnike. Predsjednik je u utorak pozvao svoje republikance da se usprotive rezoluciji kojom ga se osudilo za ksenofobne objave. Demokrati su se, pak, nadali da će dobiti i podršku kojeg republikanca.

Sve četiri demokratkinje koje su postale meta Trumpovih objava pripadnice su manjina i progresivnog krila demokrata te su prvi put u Kongresu. Američke su državljanke, a samo jedna je rođena izvan SAD-a. Sve četiri iznimno su kritične prema Trumpu, no i prema trenutnom demokratskom vodstvu u Zastupničkom domu, što razbija jedinstvo stranke u tom tijelu.
H/D.Pav.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike