Dome slatki dome
DIZAJN

Dekorativnim tkaninama jednostavno naglasite prostor
Objavljeno 18. srpnja, 2019.
Treba odabrati i popratni namještaj koji će se stilom uklopiti u ovakav ambijent

Jednostavan, brz i efektan način da naglasite prostor ili osvježite postojeći, igra je dekorativnim tkaninama koje će svojim strukturama, uzorcima i bojama dati željeni identitet prostoru. Vrstu tkanine odaberite prema ugođaju kojeg želite postići.

Izazov
Dekorativne tkanine imaju značajnu ulogu u uređenju interijera. Vrlo jednostavno mogu mu promijeniti kompletan ugođaj tako da primjena ovakvih tkanina može biti pravi izazov za one koji vole česte promjene u prostoru. Ako je prostor povezan, funkcionalne grupe možete naglasiti različitim bojama ili uzorcima dekorativnih tkanina.

Vrlo je važan način kombiniranja ovakvih tkanina. Postoje neka pravila koja je poželjno slijediti. Budite pažljivi kod kombiniranja različitih vrsta materijala, najbolje je kombinirati srodne, kao npr. prirodne s prirodnima da bi se zadržao i naglasio takav ugođaj u prostoru. Umjetni materijali mogu izgledati vrlo efektno u interijeru, ali ih treba izbjegavati kao obloge garnitura za sjedenje, fotelja i stolica, jer sprječavaju disanje kože, pa se javlja neugodan efekt znojenja.

Bez miješanja
Izbjegavajte miješanje cvjetnih i geometrijskih uzoraka. Njihove kombinacije mogu biti uspješne samo kad se radi o apstraktnim biljnim ili cvjetnim motivima koji se kao takvi mogu uklopiti s geometrijskim, jer su svojevrsna stilizacija. Vrlo uspješne kombinacije predstavljaju tkanine istih uzoraka s različitim veličinama, ili u različitim bojama.

Vrstu i gustoću tkanine odaberite ovisno o tome želite li prozračan ili glamurozan prostor. Prozračnost povlači za sobom odabir vizualno laganih, polutransparentnih tkanina koje i na dodir stvaraju osjećaj finoće. Ako ih postavljate na prozore i staklene stijene, iskoristite njihovu boju kao motiv u interijeru i primijenite ih na foteljama, tabureima, stolicama, ili nekim drugim elementima.

Dekorativne tkanine doći će do punog izražaja i na tapeciranom krevetu koji ima naglašeno uzglavlje. Ako odaberete tkaninu s apstraktnim motivima u svijetloj boji te cijeli interijer ostavite u svijetlim tonovima, vaša će spavaća soba postati elegantna i profinjena.

Izabela Galović Ninić, dipl.ing.arh.

 

Platno s printom
Odličan odabir za dječje sobe dekorativne su tkanine, ili obično platno s printom likova iz priča, filmova i crtića. Dekoracija dječje sobe posebna je tema, jer u ovom slučaju granice za maštovitost ne postoje. Posteljine s printom, prekrivači kreveta, ali i prozračne zavjese s diskretnim uzorcima, ukrasit će dječju sobu i učiniti ju još vedrijom. Izbjegavajte teške i tamne tkanine u ovom prostoru.