Novosti
DODIJELJENE NAGRADE “SOLJAČIĆ” I “SAKAČ”

Osječkom maturantu 5000 eura
Objavljeno 17. srpnja, 2019.
Iva Barać dobitnica je Nagrade "Soljačić" za izniman uspjeh na državnoj maturi iz fizike i matematike, a Marko Rajković dobitnik je Nagrade "Sakač" za najbolji rezultat iz informatike, izvijestilo je u utorak Ministarstvo obrazovanja.

Učenica III. gimnazije iz Splita i jedina maturantica sa stopostotnim prolazom na ispitima iz matematike i fizike Iva Barać dobila je Nagradu "Soljačić" u iznosu od 5000 američkih dolara. Nagradu najboljem maturantu dodjeljuje hrvatski znanstvenik i redoviti profesor na Odsjeku za fiziku na Massachusetts Institute of Technology (MIT) Marin Soljačić, a maturantici Barać uručit će je zajedno s ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak 26. srpnja. Dobitnik te nagrade je maturant koji na državnoj maturi postigne najbolji rezultat, to jest najviši postotak riješenosti testa iz više razine matematike i fizike.

Učeniku III. gimnazije iz Osijeka Marku Rajkoviću pripala je Nagrada "Sakač" u iznosu od 5000 eura za najviši postotak riješenosti ispita iz informatike. S obzirom na to da je dvoje učenika imalo stopostotnu riješenost ispita iz informatike, Rajković je dobitnik te nagrade prema drugom kriteriju, to jest boljem rezultatu ispita iz više razine matematike.

Nagrada najboljem informatičaru dodjeljuje se na inicijativu Borisa Sakača, doajena hrvatske informatike i dugogodišnjeg savjetnika Međunarodnoga olimpijskog odbora u Lausannei. Uspješnome maturantu tu će nagradu uručiti Sakač i ministrica Divjak 31. srpnja. H
Možda ste propustili...

U MJESTU BLAŽUJ KOD SARAJEVA

Ilegalni migranti u novom prihvatnom centru

PROTIV SABORSKIH ZASTUPNIKA LOVRE KUŠČEVIĆA I FRANJE LUCIĆA

Zbog sukoba interesa pokrenuta dva postupka

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LANI VIŠE OD 200 POJEDINAČNIH ZAPLJENA

Narkoscena se preselila
u osječke kafiće i klubove

2

U SUSJEDSTVU POTVRĐENE DVIJE OPASNE BOLESTI

Ugrožene svinjogojska i peradarska proizvodnja

3

ŽRTVE IZ DOMOVINSKOG RATA

U Marincima pokraj Vukovara pronađeni posmrtni ostaci četiri osobe