Novosti
PLAĆANJE POTVRDE BEZ KOJE SE MOŽE

Potiču se zanatlije, ali upis u školu prvo platite
Objavljeno 17. srpnja, 2019.
Potvrdu ne trebaju donijeti odmah, no što ako postoje zdravstvene prepreke?

Od 200 do 400 kuna košta liječnički pregled na temelju kojega se ishodi potvrda medicine rada potrebna za upis u velik broj strukovnih zanimanja kao što su vodoinstalateri, stolari, strojari, vozači, mesari, zidari, tesari, frizeri, staklari, kuhari, građevinski tehničari, medicinske sestre, elektroinstalateri, krojači... Tim se pregledom utvrđuje je li zdravstveno stanje učenika u skladu sa zahtjevima zanimanja za koje se namjerava školovati. Pregled ovih dana trebaju proći tisuće hrvatskih osmaša koje kreću u srednju školu.

Neusklađeni propisi
Pregledavaju se vid, sluh i govor, okus, njuh, kognitivno, emocionalno i psihomotoričko funkcioniranje, mišićno-koštani, dišni i krvožilni sustav, krv, jetra i bubrezi, koža, alergije te ravnoteža i stabilno stanje svijesti. Sve da bi se utvrdilo hoće li dijete biti sigurno pri izlaganju i rukovanju kemikalijama, motornim strojevima, alatima... Dimnjačari najprije ne smiju imati problema s ravnotežom, kao ni zidari, frizeri s dišnim sustavom, alergijama i raspoznavanjem boja, a kod kuhara su važni i njuh i okus.

Ovakva je praksa uvedena 2014., otkako je jedinstvenim popisom zdravstvenih zahtjeva Ministarstvo obrazovanja reguliralo za koja je točno zanimanja pri upisu u srednju školu potrebno dostaviti takvu potvrdu ili treba donijeti samo potvrdu nadležnog školskog liječnika, koja se ne naplaćuje. No izmjenama pravilnika o upisima u 1. razrede srednje škole, tri godine kasnije, isto ministarstvo koje je iniciralo i donijelo jedinstveni popis, mijenja pravila. Usprkos protivljenju Hrvatske liječničke komore, Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatskog društva za školsku i sveučilišnu medicinu. Tako je učeniku od 2017. godine dana mogućnost da ako potvrdu medicine rada nije u mogućnosti dostaviti u trenutku upisa u školu, to može učiniti do kraja prvog polugodišta. A do tada dovoljna je samo potvrda obiteljskog liječnika. To je uvedeno kako bi se učenicima olakšao upis u nepopularne strukovne škole koje se muče s popunjavanjem kvota. No je li uklanjanje administrativne zapreke za upis u školu i popunjavanje mjesta u razredima važnije od utvrđivanja zdravstvenih zapreka djeteta? Nije li ova izmjena u pravilniku kontradiktorna zahtjevu za nužno donošenjem potvrde i izradi jedinstvenog propisa? Što ako se kod učenika tijekom prvog polugodišta pokaže da postoje zdravstvene prepreke da bi se mogao baviti zanimanjem koje je upisao? Tu je stav iznesen u jedinstvenom popisu jasan.

- Utvrđena jedna ili više zdravstvenih kontraindikacija apsolutna je prepreka za školovanje u nekom programu. Učenik kod kojeg nisu utvrđene zdravstvene kontraindikacije može se školovati u navedenome programu/zanimanju ako su zdravstveni zahtjevi djelomično ili potpuno ispunjeni. Pri odlučivanju o izboru takvih zanimanja (s neispunjenim zdravstvenim zahtjevima uz nepostojanje kontraindikacija) učenici i njihovi roditelji/staratelji trebaju imati na umu da postoji opasnost da će, nakon završetka školovanja, takvim učenicima izbor radnih mjesta biti sužen zbog zdravstvenih razloga - stoji u dokumentu koji se nije mijenjao otkako je donesen, čak ni nakon izmjena pravilnika o upisima u srednje škole.

Ravnateljica osječke Obrtničke škole Maja Zorić kaže da nije loše što se potvrde ne moraju donijeti odmah, ali roditelji pregled ne bi trebali plaćati.

- Obavljanje pregleda i donošenje potvrde medicine rada pri samom upisu bio je otežavajući korak u strukovnim školama. Događalo se da mnogi od upisa u strukovnu školu odustaju baš zbog toga. Isto tako, vi nikada ne znate kada će vam se nekakva poteškoća ili alergija razviti tijekom godina. Ali, svakako, bilo bi lijepo kada pregled nitko sam ne bi morao plaćati i kada bi to Ministarstvo nekako reguliralo - kaže prof. Zorić.

Što plaća HZZ
Pregled besplatno mogu obaviti učenici koji žele u najdeficitarnija strukovna zanimanja u županiji - troškove snosi Hrvatski zavod za zapošljavanje koji popis zanimanja najprije šalje školama, a zatim i izdaje uputnice. U Osječko-baranjskoj županiji to su za ovu godinu: zidar, tesar, stolar, bravar, strojobravar, limar, vodoinstalater, mesar i vozač motornih vozila. No i ovdje imamo još jedan apsurd. Naime, odlukom Ministarstva obrazovanja neka od ovih zanimanja i ne mogu se upisati na području naše županije. To su zidar, tesar i strojobravar. A, s druge strane, medicinske sestre i tehničari opće njege sami će platiti sistematski pregled premda su na popisu deficitarnih zanimanja.

Jasenka Pejaković
200 - 400

kuna cijena je liječničkog pregleda na temelju kojega se ishodi nužna potvrda medicine rada potrebna za upis u velik broj strukovnih zanimanja
TROŠKOVI
Troškove pregleda u Osječkoj županiji HZZ će snositi za zanimanja: limar, mesar, stolar, strojobravar, tesar, vodoinstalater, vozač, zidar; u Požeškoj za zanimanja: bravar, elektroinstalater, fasader, instalater grijanja i klimatizacije, keramičar-oblagač, limar, monter suhe gradnje, plinoinstalater, rukovatelj samohodnim građevinskim strojevima, strojobravar, tesar, vodoinstalater, vozač motornog vozila, zidar; u Vukovarskoj za mesara, pekara i zidara, u Virovitičkoj za: CNC operatera i stolara.
Možda ste propustili...